“Meer dan je ooit zult weten”: ik zal dit boek niet snel vergeten!
“Meer dan je ooit zult weten” is het eerste boek van de Amerikaanse Katie Gutierrez. Hoofdpersoon Lore was in de tachtiger jaren van de vorige eeuw getrouwd met twee mannen en uiteindelijk eindigt man twee vermoord in een hotelkamer. Het boek gaat over deze moord, maar eigenlijk gaat het vooral over iets anders.
Lore vertelt in ‘haar’ hoofdstukken over haar leven nu en over de jonge journalist Cassie die haar interviewt over het verleden. Cassie vertelt op haar beurt in ‘haar’ hoofdstukken over de gesprekken met Lore en ook over haar eigen leven. En dan zijn er nog de hoofdstukken ’1983’ enzovoort waarin over de heftige gebeurtenissen van destijds worden verteld. Een ingenieuze structuur heeft dit boek. Des te meer zo omdat Lore tijdens de interviews tegenvragen stelt aan Cassie en zo veel bij Cassie weet los te maken.
Lore is een onvergetelijke hoofdpersoon. Ze is slim en empathisch (daardoor kan ze Cassie echt begrijpen). Maar ze heeft zeker ook haar mindere kanten. En hoe zwaar rekenen wij als lezer haar die aan?
Dat brengt mij op het echte onderwerp van dit boek. Het gaat niet zo zeer om de moord, maar veel meer om morele dilemma’s die telkens met relaties te maken hebben. Een voorbeeld van een moreel dilemma in dit boek is: Is het fout om met twee mannen getrouwd te zijn? Of is dat soms toch wel okay? Een ander dilemma dat in dit boek gaat over het broertje van Cassie. Hoeveel moet Cassie doen om haar kleine broertje te beschermen tegen hun vader die alcoholist is?
“Meer dan je ooit zult weten” is een onvergetelijk boek dat je echt aan het denken zet. Ik geef het vijf sterren.