‘ A free mind’ in moeilijke tijden
In 1968 zong John Lennon in het lied Revolution: ‘Well, you know. You better free your mind instead’. Het lied werd al snel gezien als kritiek op de protestbewegingen van destijds. Marente de Moor haalt Revolution aan in 2023 in haar roman De schoft. Ook in deze tijd is ‘a free mind’ belangrijk, maar niet altijd makkelijk te realiseren!
Hoofdpersoon Tom is ingescheept op een boot die vluchtelingen gaat redden. Hij is journalist en heeft een kritische blik en kritische vragen. Maar dat wordt niet gewaardeerd door de bemanning van de boot, die overigens uit allemaal vrouwen bestaat. De vrouwen zijn 100% overtuigd van hun missie en Tom kan niks met zijn ‘free mind’. Uiteindelijk springt hij maar overboord.
‘A free mind’ verhoudt zich slecht met onze tijd, met name met het wokeisme. De roman ‘De schoft’ illustreert dat. Twijfel, kritiek, vragen daar is geen ruimte voor bij woke.
Tom springt dus van het schip. De gebeurtenissen daarna zijn moeilijk te begrijpen en moeilijk te plaatsen. En eigenlijk is de hele roman niet zo makkelijk. Ik ben bang dat de boodschap van De schoft lang niet altijd goed overkomt.
Marente de Moor verwijst niet alleen naar de song van de John Lennon, maar ook naar verhalen zoals dat over de heilige Agatha en naar het boek De tijgerkat van Giuseppe Tomasi de Lampedusa. Leuk, al die samenhangen!
Vier sterren. Het thema is belangrijk en goed uitgewerkt. Geen vijf sterren want het boek is moeilijk en met name de laatste hoofdstukken zijn moeilijk te plaatsen.
Nb
Het interview met Marente de Moor in Zout magazine is verhelderend. Zie https://www.zoutmagazine.eu/een-ouderwets-pleidooi-voor-de-twijfel/
Nb