Een vrouw van stavast
Ien Dales, wat zou ze van deze tijd hebben gevonden en wat ze hebben kunnen doen?
Pontificaal sociaal heb ik met groot genoegen gelezen en met heimwee naar dit prachtige mens, deze stoere politica met regenteske trekken, waar vind je dit kaliber politicus nog.
Alle facetten komen in deze biografie aan de orde en haar ontwikkeling, haar opstelling en de tijd waarin zij leefde en zich gestaag opwerkte van vormingswerker tot directeur, tegen wil en dank staatssecretaris, burgemeester, kamerlid en minister. Een klein inkijkje op het privéleven: een vrouw met gewoon innige vrouwenvriendschappen, vrouwen met wie zij samenwoonde zonder daarbij een seksueel label op te plakken. Een humoristisch mens, koppig, slim en soms lui, een familiemens, een fossielenzoeker, kok, en een gelovig mens.
Is er in politieke zin veel veranderd: het zal de tijdgeest zijn dat het verschil maakt maar de onderwerpen zijn er nog steeds: armoede, klassenverschillen, woningtekort, instroom van immigranten, wet gelijke behandeling, onderwijs, sociale voorzieningen, integriteit van de ambtenaren in het bijzonder, de reorganisatie van de politie, de irt affiare, verdelen van belastinggelden: was het nu wijzigingen in de stelsels of was en is het die eeuwige bezuinigingsdrift. Het komt allemaal langs.
Een vol maar tekort durend leven. Een prachtige biografie over een prachtig uniek mens.