Advertentie
    Marjan van Druenen Hebban Recensent

Het prachtige omslag met zilverkleurige maangestalten op een gitzwarte achtergrond maakt indruk, zou de inhoud desgelijks zijn? Maggie Aderin-Pocock heeft een enorme fascinatie voor de maan. Zij is een Britse ruimtewetenschapper en presentatrice van het BBC-programma The Sky at Night, een kenner dus. In de inleiding vertelt zij over haar maangekte en wat de lezer in haar boek kan verwachten. Na wat basiskennis over o.a. de zwaartekracht, magnetisch veld en de maanstructuur gaat ze over naar verleden, heden en toekomst van de maan. Tussendoor stelt ze vragen waar ze zelf de antwoorden op geeft. Het lijkt alsof je weer in de schoolbanken terecht bent gekomen, zonder dat het belerend overkomt. Er wordt erg veel feitelijke informatie verstrekt, soms wat technisch, maar dat is onvermijdelijk.

Grondbeginselen van de maan worden vanuit een wetenschappelijk perspectief uiteengezet, waarbij de artistieke en culturele aspecten niet onderbelicht blijven. Hoe en waar de maan voorkomt in poëzie, schilderijen en andere kunstvormen is te beperkt en voegt weinig toe aan het geheel. Er worden in vijftallen een aantal mensen, plaatsen en gedichten benoemd, ook dit is verre van compleet en zou sprekender zijn met (foto-)afbeeldingen. Hier hadden de maan en bijgeloof en de astrologische maan ook een podium moeten krijgen om zodoende een vollediger beeld te geven. Daar is echter niet voor gekozen.

Toch heeft Aderin-Pocock een intrigerend werk neergezet met teksten om over na te denken. “Als de maan 2x zo dichtbij zou staan zou dit rampzalige gevolgen voor de aarde en dus de mensheid betekenen”. En wat dacht je van het ethisch dilemma van het plaatsen van zonnepanelen op de maan? Het zou zomaar werkelijkheid kunnen worden. Het Boek van de Maan bevat een indrukwekkende hoeveelheid (wetenschappelijke) kennis en is zeer geschikt voor geïnteresseerden in ons heelal. Degelijke vertaling van Frans Reusink.

Reacties op: Zie de Maan!

15
Het boek van de maan - Maggie Aderin-Pocock
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker