Advertentie
    Marjan van Druenen Hebban Recensent

Mandala’s zijn cirkelvormige figuren met symmetrische elementen. Volgens oude oosterse wijsheden staan ze symbool voor inspiratie en maken ze ons bewust van de oneindigheid van het bestaan en de verbinding met alles om ons heen. In Zelfontplooiing voor hooggevoelige mensen prijkt zo’n mandala op de cover. De buitenrand van een mandala wordt de levenscirkel genoemd en zie je terug in allerlei aspecten van het leven zoals: de zon, de maan, de elementen en de seizoenen. De binnenkant van de cirkel staat voor rust, ruimte en vrede. Het centrum staat symbool voor verbinding. Zie hier het gehele spectrum van een mandala weerspiegelt in de essentie van het nieuwste boek van Judith Orloff.

Orloff schreef eerder 2 fantastische werken: Emotionele vrijheid en Leven met hooggevoeligheid en mag met recht een expert op het gebied van HSP (hoogsensitief persoon) genoemd worden. Voor een empathisch persoon kan het een hele opgave zijn om compassie te hebben zonder de negatieve gevoelens van anderen over te nemen of overprikkeld te raken. In deze nieuwe uitgave heeft zij voor iedere dag van het jaar een beschouwing of meditatie geschreven met een dagelijks voornemen. Zo’n intentie van de dag kan zijn: “Ik zal vandaag liefdevolle ruimte geven aan iemand. Ik zal er helemaal voor de ander zijn.” In de teksten komen de kracht en cycli van de seizoenen aan bod evenals de zonnewende en equinoxen, de maanfasen en de elementen.

Het boek wordt op twee fronten te kort gedaan. Allereerst doordat de cover een overwegend roze kleur heeft, zou dat impliceren dat het een boek voor vrouwen is. De kleur roze wordt immers veelal geassocieerd met vrouwelijkheid en zoetigheid. Niks is minder waar. Zelfontplooiing is evengoed geschikt voor mannen. Ten tweede door het te bestempelen als “voor hooggevoelige mensen”. Ervaring leert dat het ook zeer geschikt is voor angstige mensen, de piekeraars onder ons. En zeker ook voor wie een mindfuller of intuïtiever leven wil ontwikkelen. Gebruik het als een orakel, ontspan, stel een vraag en sla het boek op een willekeurige plek open. Je vindt daar een antwoord. Of gebruik het als dagelijkse overpeinzing. Hoe je het boek ook gaat gebruiken, de teksten zitten vol met fijne en veelal subtiele adviezen die je naar een hoger niveau van ontspanning tillen.

Reacties op: Niet alleen voor hooggevoeligen!

1
Zelfontplooiing voor hooggevoelige mensen - Judith Orloff
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners