Geweldig slot!
e kleuren van licht is het derde deel in de Schemering-trilogie van V.E. Schwab, na De kleuren van magie en De kleuren van schaduw. We volgen Lila, Kell, Rhy en de anderen verder op hun avonturen in de verschillende Londens en doorheen de wereld rond het rode Londen.
Net als in de vorige boeken, is ook hier de schrijfstijl fijn om te lezen. De vertaling is goed gemaakt en leest erg aangenaam.
Persoonlijk houd ik echt van de personages uit deze trilogie. Ze hebben allemaal wel hun positieve en minder positieve kanten en waar ik Holland in het begin niet bepaald fijn vond, kon ik hier wel met hem meeleven. Dat kwam dankzij zijn ontwikkeling, maar zeker ook dankzij het achtergrondverhaal dat we hier over hem meekrijgen en dat ik zeker interessant vond. Over De kleuren van schaduw schreef ik dat ik Lila leuker vond dan Kell, nu is het net omgekeerd. Kell is zelfs mijn favoriete personage geworden, denk ik, en ik ben ook nog steeds grote fan van Rhy en Alucard. Lila is dus wel wat in mijn achting gedaald door bepaalde acties en reacties in dit boek – en daar heeft zelfs Holland mee te maken.
Ook de wereld vind ik leuk en is goed uitgewerkt. Het grootste deel van het boek speelt zich af in de wereld van het rode Londen, en waar ik het in boek twee nog jammer vond dat de andere Londens minder aan bod kwamen, stoorde dat me hier helemaal niet. De stukken die zich in het grijze Londen afspeelden, waren voor mij zelfs niet nodig: ik had het nog niet gemist voor het erin voorkwam en bij die hoofdstukken vond ik het vaak vooral jammer dat het de rest van het verhaal onderbrak.
Ik wilde dus wel weten wat er verder zou gebeuren en hoe het allemaal zou aflopen. Het eerste boek las ik uit in een weekend, dus daar was dat duidelijk ook zo, in het tweede boek had ik dat wat minder, en het derde zat er zo’n beetje tussenin. Ik kon het niet gemakkelijk laten liggen, maar het was ook niet zo dat ik bijna 24/24 wou lezen, wat bij De kleuren van magie wel het geval was. Af en toe had ik een beetje het gevoel dat het aan het voortkabbelen was of dat ik wat bladvulling aan het lezen was, maar niet zo vaak dat het stoorde, en ik vond het sowieso niet erg om meer te lezen over Kell, Rhy en de rest. Dat neemt niet weg dat ik heel af en toe de drang voelde om stukken over te slaan zodat ik sneller zou weten hoe het verhaal afloopt…
Het derde deel van deze trilogie is in ieder geval een mooie afsluiter. Ik hoorde dat er nog een boek zou komen met dezelfde personages en daar ben ik ook erg benieuwd naar! Voor wie houdt van (urban) fantasy is deze trilogie zeker en vast een aanrader, en voor wie niet houdt van fantasy maar wel van Londen waarschijnlijk ook.
Ik kreeg dit boek als recensie-exemplaar, maar dat heeft mijn mening op geen enkele manier beïnvloed.