Een fijn zomers verhaal

MetaenMarjolein 18 juli 2025
'Dan word ik later blauwe vinvistemster'⁣⁣

Monica gaat voor het eerst in haar eentje naar haar opa en oma op Terschelling. Normaal gaat ze altijd samen met haar vader, maar hij is te druk met zijn werk. Onderweg ontmoet ze een vriendengroep, tegenover hen liegt ze over haar leeftijd. Dit blijkt de start van een zomer vol geheimen, spannende avonturen en ontluikende liefde. ⁣

Het moment dat Monica, vrijwel in het begin van het verhaal, liegt over haar leeftijd lijkt het begin te zijn van een soort tweestrijd waar zij zich in bevindt. Aan de ene kant is ze boos, want ze moet alleen reizen naar Terschelling terwijl ze dat altijd samen deed met haar vader. Aan de andere kant heeft ze geen zin in een zomer waar ze de hele tijd moet spelen met haar jongere neefje en nichtje. Ze wil ook wel chillen, feesten en tot laat hangen op het strand. Nog te jong voor de kroeg, maar te oud voor de speeltuin, dat idee. Zo'n fase die we allemaal herkennen en waar onze leerlingen zich aan het einde van de basisschool, begin van de middelbare school in begeven. Ineens worden er andere dingen van je verwacht, ineens ben je niet meer dat kleine meisje. Ineens moet je, in het geval van Monica, alleen de boot pakken naar je oma en opa op Terschelling. ⁣

De blauwe vinvistemster is een boek voor kinderen in de bovenbouw of in de brugklas. Een verhaal over opgroeien, geheimen, keuzes maken en jezelf leren kennen. Een heel fijn verhaal om deze zomer van te gaan genieten. Zodra je het boek opent waan je je in de trein en op de boot naar Terschelling. Elin Meijnen weet dit alles mooi en filmisch te beschrijven, zonder al te veel uit te leggen. ⁣

Ben je ook zo benieuwd waar de titel vandaan komt? Dat zul je alleen maar ontdekken door het boek zelf te lezen! Wij raden dat van harte aan! ⁣

Meer recensies van MetaenMarjolein

Om haar baan als video producer te redden, gaat Katie in zee met reddingszwemmer Hutch. Het enige probleem? Ze kan niet zwemmen. Wat begint als een leugentje om bestwil verandert al snel in een web van bedrog.