Belangrijk verhaal over het sluipende normaliseren van haat
Viktor van Judith Fanto is een indringende roman over identiteit en de sluimerende opkomst van het fascisme in Europa. De (waargebeurde) roman weet de dreiging van de jaren ’30 voelbaar te maken en doet dat met een onderhuidse spanning die tot het einde blijft hangen.
Hoewel de stijl van Fanto niet bijzonder poëtisch of vernieuwend is - de taal is vrij eenvoudig - weet ze toch een krachtig verhaal neer te zetten.
Wat de roman vooral indrukwekkend maakt, is hoe actueel het aanvoelt: het sluipende normaliseren van haat, de verdeeldheid, het ongemak - het doet onwillekeurig denken aan onze eigen tijd.
Viktor is dus geen stilistisch meesterwerk, maar wel een roman die je bijblijft, juist door de inhoud, de historische urgentie én de paralellen met het heden.