Een wereld die net uit het lood staat

Michel 07 juni 2025
Miniapolis van Rob van Essen is een boek dat in zijn absurdisme en vervreemding mij doet denken aan het werk van Alex van Warmerdam. Er is een wereld die lijkt op de wereld waarin we leven, maar dan net uit het lood. De regels zijn net anders. Het is droog, wrang, soms pijnlijk, maar vooral ook licht en geestig. Je merkt dat de schrijver plezier heeft in het opschuiven van de grenzen van realisme.

Het verhaal ontspoort in fantasie, maar op een dusdanige manier dat het nooit helemaal losraakt van de grond. En dat is fijn, want daardoor blijf je als lezer gehaakt. Het doet denken aan een kinderboek - niet in de taal of toon - maar wel in de ongeremde verbeelding.

Miniapolis betovert tijdens het lezen, neemt je mee, maar het laat je daarna makkelijk los.
Het is geen boek dat beklijft, maar wel een vrolijke tijdelijke ontsnapping.

Meer recensies van Michel