Raar einde

Natasja (Tazzy) J. Natasja (Tazzy) J.
5 mrt 2021

Jolanda Ivonne Clement- Oostwaarts

In dit boek volg je het leven van Heindert. Hij is een jonge jongen. Je ziet de wereld door zijn ogen. Het begint vlak na de oorlog, omstreeks 1952. Een andere verhaallijn, is die van zijn moeder. Haar stukjes, zijn soms een beetje verwarrend. Maar daar is een reden voor. Ze verkassen steeds van hot naar her. Heindert weet het meteen, als er weer een verhuizing aan zit te komen. Zijn moeder vertoond dan een soort gedrag, dat hij meteen herkent. Des te vaker ze ergens voor wegvluchten, des te meer Heindert te weten komt over het verleden van zijn moeder en zijn familie.

Zijn moeder was een zogenaamd Moffenmeisje. Ze had een relatie met een Duitser in de oorlog. Hierdoor werd zij geknipt en kaalgeschoren. Heindert zijn kijk op de wereld is soms kinderlijk, maar vaak ook enorm volwassen voor zijn leeftijd. Je krijgt medelijden met de jongen. Hoe ga je als jongen om, met een geesteszieke moeder? Het is een emotioneel verhaal. Het raakt je.

Het einde, daar zit ik wel mee. Het kwam abrupt en ik begreep er ook niets van. Dat vind ik dan wel jammer, want ik zie liever een afgewerkt verhaal. Een einde waar ik vrede mee zou hebben, was bevredigend geweest. Nu is het in mijn ogen, niet echt af.

Het leest wel snel, omdat de hoofdstukken niet erg lang zijn. Dat is wel fijn. Ik vond het een meeslepend verhaal, maar het einde had beter gekund. Het boek krijgt van mij 3,5 sterren!

Meer recensies van Natasja (Tazzy) J.