Een zinderende roman over angsten en idealen

Patricia van der Broek Patricia van der Broek
26 mrt 2021

In deze roman beschrijft Bonthuis de belevenissen van Ilja, een Nederlandse schrijver die woont en werkt in Parijs. Het boek behelst de periode januari 2015 na de aanslag op Charlie Hebdo en eindigt op 14 november, de dag na een zestal terroristische aanslagen.

Het verandert de wereld van Ilja, zeker wanneer zijn vriendin Emilie zwanger blijkt te zijn.
Zijn roman in wording blijft in wording, maar hij krijgt een mooi aanbod van een topadvocaat, berucht en beroemd in Nederland. Ilja moet dienst mémoires schrijven. Door de grilligheid van de advocaat en Ilja’s angst voor aanslagen trekt hem het moeras van tal van intriges in.

Bonthuis schrijft met vaart en humor, vooral de wijze waarop Goedman, de advocaat, communiceert met Ilja is bijzonder en soms zelfs hilarisch te noemen. Ook Herman, de kompaan van Goedman, is bijzonder te noemen en zag ik als de sterke maar gevaarlijke man achter Goedman. Tijdens het lezen kroop daarom de gedachte aan Baudet en Hiddema aan mij op. Als de schrijver dat zo bedoeld heeft, is dat gelukt. En als hij het niet zo heeft bedoeld, is het mooi dat ik er toch aan moest denken!

Het boek verwoordt in dit verhaal de idealen van ons allen, bij monde van Ilja. En zoals de achterflap van het boek terecht meldt: een verhaal over de keuze tussen angst en vrijheid.

De schaduwschrijver is de derde en tot nu toe meest recente roman van Bonthuis. Ik denk dat ik zijn eerdere werken ook wil lezen.

Meer recensies van Patricia van der Broek