Ik ben een blanke man en ik spreek Engels

Patricia van der Broek Patricia van der Broek
6 mrt 2021

In de roman "Project Hail Mary" van Andy Weir (van zijn hand is ook The Martian), wordt de verteller helemaal alleen wakker in een ruimtevaartuig, verbonden met een medische computer, en hij herinnert zich niet eens zijn eigen naam. Na een korte periode weet hij iets over zichzelf: "Ik ben een blanke man en ik spreek Engels."

Uiteindelijk komt hij erachter dat hij Ryland Grace is, vroeger wetenschapsleraar en de enige overlevende van een missie om de aarde te redden, die wordt bedreigd door een wolk van buitenaardse microben (astrofagen) die energie uit de zon afvoeren. Grace is gerekruteerd om een oplossing te zoeken bij de dichtstbijzijnde ster die niet wordt beïnvloed door deze astrofagen.

Het alleen zijn van Grace voorkomt allerlei menselijke problemen (relaties etc.) waar hij zich mee bezig zou moeten houden. Dit lijkt een handig trucje van Weir die redelijk rechttoe rechtaan schrijft. Zonder al te veel weg te geven omdat je dit boek echt zou moeten lezen, vond ik het verhaal spannend omdat er zoveel dingen mis kunnen gaan als je daarbuiten in de ruimte bent en helemaal alleen. Of ben je dat niet?

Hoe dan ook, als lezer leef je mee met allerlei uitdagingen waar Grace mee te maken krijgt. Grace vergelijkt deze uitdagingen zelf met 'een videogame'.

Het resultaat is een boeiend en ook humoristisch verhaal in 'outer space' waarmee de lezer zich prima zal vermaken

Meer recensies van Patricia van der Broek