Vlot leesbare roman met spanning en vileine opmerkingen. Ik hou ervan!

Patricia van der Broek Patricia van der Broek
20 mrt 2020

Ik ben een echte liefhebber van de mooie en vlotte schrijfstijl van Carla de Jong. Ze kan op de juiste plekken haar personages opmerkingen laten maken die op een prettig vileine manier hout snijden.

Haar debuut, In retraite, heb ik een jaar of tien geleden gelezen. Toen ik hoorde dat er een op zichzelf staand vervolg zou komen, besloot ik haar debuut te herlezen. Dat was op zich al leuk. Ik ontdekte dat ik best veel vergeten had. Het belangrijkste echter niet: de rol van de 'goeroe'-achtige verschijning van de retraite, Catherina Richards.
Nu ligt er De Sessies. Wat mij betreft een waardige opvolger die je ook los kunt lezen. Hoewel mijn advies zou zijn: lees eerst In retraite en dan De Sessies. Voor je het weet loop je achter de personages mee in het Friese hotel tegen het IJsselmeer aan. Af en toe is het bijna alsof je zelf bij een community building aanwezig bent.
Het boek beschrijft de reünie die de deelnemers organiseren. Iedereen komt, op één persoon na. Ze worden steeds beschreven vanuit hun eigen perspectief en zo maakt het dat je weer onder de huid van Ola, Leilah en de anderen kruipt.

Wie heeft al zijn problemen verwerkt? Wat is de rol van Catherine dit keer? En hoe is het met Luc? Ik was blij verrast dat De Sessies naadloos aansluit op In retraite zonder dat je het idee hebt dat je meer van hetzelfde leest.

Carla is een fantastische auteur van goede Nederlandstalige romans. Zowel In retraite en De Sessies zou ik aanraden voor ieders vakantiekoffer of een mooi cadeau om weg te geven.

In retraite en De Sessies zijn uitgegeven door Ambo|Antos. In retraite heeft nu een aantrekkelijke midprice.

Meer recensies van Patricia van der Broek