Wilt u een gepersonaliseerd virus?
Voor Hebban mocht ik De Upgrade van Steven van Belleghem lezen.
Van Belleghem is ondernemer, professor marketing aan de Vlerick Business School, en ook docent aan de London Business School. Hij geeft lezingen over de hele wereld en schrijft vooral wetenschappelijke boeken. Maar recent legt hij ook ziel en zaligheid in het schrijven van thrillers. De upgrade kwam tot stand in de huidige coronaperiode.
Stond in zijn eerste thriller Eternal de speurtocht naar eeuwig leven centraal, in De Upgrade richt hij zich op designerbaby’s en gepersonaliseerde virussen. De Upgrade is prima te lezen als losstaand boek. We maken weer kennis met Romy Bell. Na haar ontslag bij X-Com staat ze in 2045 aan het hoofd van een internationale organisatie die toe moet zien op het ethisch kader bij medische ontwikkelingen. Denk aan Crispr technologie en designerbaby’s.
Maar Romy en haar team ontdekken iets dat veel huiveringwekkender is: virussen op maat.
Wanneer de eerste dode valt, wordt het een race tegen de tijd om te ontdekken wie deze virussen maakt, waarom en voor wie ze zijn bedoeld.
In korte hoofdstukken neemt Van Belleghem ons mee in de zoektocht van Romy.
De personages, ook Romy, bleven wat vlak. Qua taalgebruik vond ik het boek nog wat onevenwichtig. Verdienste van Van Belleghem is wel dat hij het technische gedeelte zo weet te verwoorden dat je ook zonder die kennis het verhaal goed kan volgen zonder het thrillerelement uit het oog te verliezen. Het meest interessant vond ik de afweging van wat ethisch wel en niet kan.