Meubels lezen
Omdat we vandaag de dag steeds meer dingen op afstand bestellen, wordt het steeds lastiger om producten te testen, voelen, proeven en uitproberen. Soms lossen we dat op door meerdere maten van iets te bestellen. Bij schoenen gaat dat nog wel, maar met een nieuwe bank wordt dat lastig.
Daar heeft Frida Ramstedt iets op gevonden. Wanneer je jezelf traint om meubels te kunnen lezen, kun je de stoel of bank al grotendeels beoordelen of hij voldoet aan je eisen en wensen. Het analyseren van een meubelstuk, zoals een professional dat doet in zijn ontwerpproces.
Dat klinkt veelbelovend. De interesse van zowel de professional als de geïnteresseerde leek zal hierdoor gewekt zijn. Wanneer de schrijfster haar verhaal begint met “je lichaam als duimstok”, de ergonomie van een keukentafel en onze gevoelsmatige behoefte aan afstand tot andere personen, kun je haast niet wachten om verder te bladeren om te ontdekken wat dit boek je gaat brengen.
Daarna volgt er een opsomming van meubelstukken in soorten , principes en maten en dat herhaalt zich bij ieder meubelstuk. Erg veel informatie, waarbij ik de indruk krijg dat de meeste geïnteresseerden zullen afhaken, en als professional mis ik juist weer de finesses aan gedetailleerde informatie.
Maar zoals de titel al suggereert, is dit boek niet geschreven voor de professional, maar juist voor de leek die zijn huis wil inrichten zonder alleen te koersen op kleur, mode of prijs. De hamvraag is dan ook of dit boek geschikt is voor deze groep mensen.
Misschien wel, maar dan meer als doorbladerboek, naslagwerk of catalogus. Het woord handboek geeft de suggestie dat je oog getraind wordt om te kijken als een professional waardoor je een betere keuze maakt en meer en langer plezier van een meubel hebt. Dat doet het niet, maar als je meer wil weten waarom en hoe meubels gemaakt zijn zoals ze zijn is dit een zeer vermakelijk, leesbaar en behulpzaam boek. Wellicht is dat een betere term voor de ondertitel: geen handboek maar een hulpboek.