levenslessen
“Mijn oom, de loods en het industrieterrein hebben me niet verpest. Sterker nog: die zes maanden hebben me gered. Voor die tijd wilde ik een antwoord op elke vraag waarom, daar leerde ik dat sommige vragen beter onbeantwoord kunnen blijven.”
De hoofdpersoon, die door zijn oom “Jong” wordt genoemd, raakt verzeild in een omgeving die hij minacht en dacht te ontvluchten door te gaan studeren. Zijn oom vraagt hem te komen werken in zijn loods waar hij goedkope en afgekeurde producten verkoopt. Het decor is een saai bedrijventerrein, o zo herkenbaar, maar overal in Nederland te vinden.
Langzaam ontdekt hij dat het leven niet alleen bestaat uit de logica van oorzaak en gevolg. Succes, wat je daar dan ook onder verstaat, is geen optelsom van hard werken en je kansen grijpen. De personen die hij ontmoet en waar hij mee werkt zijn sprokkelaars, mensen die met al hun kracht en tekortkomingen hun bestaansrecht bijeen sprokkelen.
Je kunt deze roman een Bildungsroman noemen. De hoofdrolspeler wordt volwassen wanneer hij in de loods van zijn oom werkt, nadat hij gestudeerd heeft. Daarmee doe je deze roman tekort. Het is niet alleen een Coming of Age verhaal, maar het gaat ook over je lot, de maakbaarheid van je leven en de illusie dat je kiest om je eigen kansen op succes te creëren.
Dat is wat de hoofdpersoon meeneemt in zijn verdere leven, dat iedereen het respect verdient voor de invulling van zijn leven met alle kansen en het ontbreken er van. Dat alles in een hedendaagse setting die bij je om de hoek bestaat, maakt als roman grote indruk.