ja dat klopt
Bij het lezen van de titel alleen al dacht ik: ‘Ja dat klopt’. Misschien ook wel een van de redenen dat ik geïnteresseerd was in dit boek. Het lijkt wel alsof je niet meer ‘normaal’ oud kan worden. Wat mijn erg aantrok aan dit boek is dat de schrijfster nog steeds moet zien te dealen met deze vreselijke ziekte. Er zijn wel meer boeken over kanker geschreven, maar vaak zijn deze schrijvers weer beter of juist niet. Je weet dus vaak al hoe het afloopt. Iets wat dit boek dus wel een stukje anders maakt.
Wat ik mooi vind, is dat ieder woord in het boek eerlijk is. De aardige reacties van omstanders worden omschreven, maar ook de reacties waarvan je denkt ‘wie zegt dit nu’. De ongezouten mening van een ander wordt gedeeld in het boek. Ergens weet je dat mensen onaardig kunnen zijn en dit boek bevestigt het maar weer eens.
In het boek word je meegenomen in het hele proces. Te beginnen bij de huisarts die je meerdere keren weer naar huis stuurt, want je bent jong en er is toch niks aan de hand. Een harde werkelijkheid. Uiteindelijk blijkt er toch wel wat te zijn.
Ik vind het knap dat Saskia ondanks de diagnose zich nog zo positief kan instellen. Haar humor blijft terugkomen in het boek. Hoewel het meerdere malen tegenzit blijft Saskia positief. In het boek komen een aantal positieve quotes terug. Als lezer ook fijn om op te merken. Gezien je helemaal in het verhaal gezogen wordt.
Het boek heeft een duidelijke opbouw. Daarnaast is het prettig geschreven en heeft het genoeg pagina’s. Ik heb niet het gevoel dat het verhaal groter gemaakt wordt dan het is. De voorkant is erg subtiel. Past goed bij de titel die enigszins hard over kan komen. Door de subtiele voorkant
Als buitenstaander word je meegenomen in het verhaal van iemand die kanker heeft. Je leest wat dat doet met iemand zelf en ook met omstanders. Je wordt meegenomen in de werkelijkheid waarin niet iedereen empathisch is. Hoe dan ook blijft Saskia positief en dat is een kracht. Een kracht waarvan ik hoop dat ze dit bij zich zal dragen en eenieder zal inspireren. Aan mensen dit tot nu toe nog niet met kanker te maken hebben gehad, raad ik dit boek ook aan. Puur om te laten lezen hoe ingrijpend iets kan zijn en je leven van het een op ander moment op zijn kop gezet kan worden. Een boek wat maar weer duidelijk maakt dat je moet genieten van iedere dag opnieuw. Voor je het weet is het namelijk over. Saskia blijft positief en ik hoop daarmee vele anderen die volgen.