Prachtige afbeeldingen
Het boek kwam binnen en eigenlijk was ik gelijk onder de indruk van de opmaak van de voorkant. Een kleurrijke voorkant wat erg uitnodigt om het boek te pakken en ernaar te kijken. Zeker voor kinderen een belangrijk onderdeel. Kinderen gaan vaak af op wat er leuk uit ziet. Op dat vlak is dit boek bij voorbaat dus al geslaagd.
Ik persoonlijk ben niet echt bekend met Fien en Teun. Nu ben ik zelf ook niet de doelgroep. Wel werk ik met de juiste doelgroep, namelijk jonge kinderen in de leeftijd van anderhalf tot vier jaar op een peutergroep.
Bij het openen van het boek, vallen gelijk de afbeeldingen op. Er is veel te zien. Ideaal voor jongere kinderen die nog oefenen met woordenschat. Veel objecten die benoemd kunnen worden. Ik kon nog niet beginnen aan het verhaal of de kinderen riepen al gelijk wat er te zien was. De tekst naast de afbeelding is logisch geschreven. Wat er beschreven wordt, is ook terug te vinden in de afbeelding. Hierdoor blijft het verhaal interessant.
Het boek bestaat uit meerdere verhaaltjes. Handig voor wat oudere kinderen. De doelgroep op mijn werk, is hier wat jong voor. Zij begrijpen niet dat ik het boek ineens weer dicht doe en willen graag het hele boek lezen. Kleine teleurstelling wanneer ik dit toch echt niet doe. Het zijn korte verhaaltjes. Ik heb een paar verhaaltjes iets moeten inkorten vanwege de spanningsboog van de kinderen. Hieraan merk je ook dat Fien en Teun voor iets oudere kinderen is. De kinderen op de groep van bijna vier jaar vinden dit boek duidelijk interessanter, dan de kinderen van net twee jaar. De indrukwekkende plaatjes helpen wel om het verhaaltje logisch in te kunnen korten.
Je wordt in het boek meegenomen op avontuur. Niet alleen met kamperen, maar ook met het werk op de boerderij. Wat doe je allemaal op de boerderij en wat heb je nodig als je gaat kamperen? Twee dingen waar de peuters gedurende het boek antwoord op krijgen. Daarnaast worden er in de verhaaltjes ook wat weetjes benoemd. Dit maakt het boek erg leerzaam. Stiekem ook voor ons volwassenen. Er wordt stil gestaan bij het welzijn van de dieren. Een belangrijk onderdeel om mee te geven aan kinderen. Een opvoedkundig aspect waar ook bij stilgestaan wordt.
Fien en Teun hebben mij verrast. Het boek blijft interessant voor de kinderen doordat ze steeds weer nieuwe dingen zien en leren. Woorden die ze eerst niet wisten, weten ze nu te benoemen. Ze zijn weer een stukje wijzer en dat allemaal door een mooi boek. Dit geeft maar aan hoe belangrijk een goed kinderboek is. De kinderen van bijna vier kunnen niet wachten op meer verhaaltjes van Fien en Teun. De kindjes van twee bekijken erg graag de plaatjes. Hoewel dit boek meer voor kleuters is, hebben mijn peuters er erg van genoten op de groep.