De liefde
Ik ontving dit dunne boek - De liefde geschreven door auteur François Bëgaudeau en uit het Frans vertaald door Lies Lavrijsen.
Het is het boek van de maand maart 2025 - verschenen bij uitgeverij Tzara, een relatief nieuw fonds van Standaard Uitgeverij dat sinds mei 2023 maandelijks één boek publiceert.
‘De liefde’ telt net geen 100 bladzijden maar is rijk en sierlijk door de eenvoud ervan. De liefde vertelt het verhaal van een vrouw en een man - Jeanne en Jacques Moreau en hun leven als koppel die al lange jaren samen zijn. Net zoals de seizoenen passeren ook hun jaren.
We leren ze als individuen kennen, later als koppel - twintigers in de jaren 70 - geen liefde op het eerste gezicht of intense gevoelens - later een huwelijk aangevuld met een hond en een kind, dan ook kleinkinderen.
Een proces van mee-evolueren in een steeds modernere tijd maar verder gewoon doorgaan en uiteindelijk hun vergankelijkheid in de tijd. Een leven samen - samen naast elkaar - waar de liefde niet echt uitgesproken wordt en geen brandende passie heerst, waar hun eigenaardige routines en wederzijdse ergernissen aanwezig zijn.
Het verhaal is een doorlopende tekst - wat ik best goed gekozen vond - want dit weerspiegelt hoe hun leven samen is - het gaat gewoon zijn gangetje:
een eenvoudig leven zonder enige hoogvliegers maar met verbondenheid en wederzijds begrip. Verdraagzaamheid, relativeren en kiezen voor elkaar zijn hun sleutels.
Ik poogde me als lezer te verplaatsen in de maatschappij van de jaren 1970 om het allemaal ten volle te kunnen bevatten.
‘De liefde’ is het bewijs dat dikke boeken niet altijd nodig zijn om mooi te zijn. Aanradertje als je net zoals ik eens uit je ‘comfortzone -boeken’ wil stappen.
Hartelijke dank voor boek Uitgeverij TZARA François Bégaudeau
Hartelijke dank voor boek Uitgeverij TZARA François Bégaudeau