Verlangen naar het Italiaanse eiland

Rebekka leest 31 augustus 2025
Callie keert terug naar huis voor de begrafenis van haar zus. Tijdens het opruimen van haar spullen ontdekt ze in een doos vliegtickets op naam van hen beiden. Het roept vragen op: waarom wilde haar zus samen met haar naar Italië reizen – het land van hun grootouders? Waarom heeft ze hier nooit iets over gezegd? En wat betekent de prachtig geïllustreerde menukaart die ze ook in de doos aantreft?

Om antwoorden te vinden, besluit Callie af te reizen naar Caccipulia – de plek die zoveel betekende voor haar opa en oma. Ze herinnert zich nog vaag hoe haar grootmoeder ooit sprak over een vrouw genaamd Emilia, met een verdriet dat ze nooit helemaal begreep. Wat is er destijds gebeurd?

Maar de reis is niet alleen een zoektocht naar antwoorden. Callie hoopt in Italië ook een gevoel van verbondenheid te vinden, iets wat haar thuis ontbreekt. Ze voelt zich eenzaam - haar ouders op jonge leeftijd verliezen, haar grootouders en nu ook haar zus. Misschien kan deze reis het rauwe verdriet om haar zus verzachten. Eenmaal aangekomen volgt ze het pad dat haar zus voor hen had uitgestippeld…

Dit boek is het derde en laatste deel van de serie Het Italiaanse eiland, geschreven door Barbara Josselsohn.

Het verhaal wisselt af tussen heden en verleden. Callie is in het heden een bijzonder geloofwaardig personage: op zoek naar haar wortels en haar plek in het grotere geheel. Doorheen het verhaal groeit ze uit tot een krachtige vrouw die eindelijk liefde en houvast weet te vinden. Haar verhaal loopt parallel met dat van Emilia, wiens aangrijpende verleden stukje bij beetje wordt ontrafeld – en die verrassend veel met Callie gemeen blijkt te hebben.

De auteur weet de emoties en gedachten van haar personages tot in detail treffend te verwoorden.

Italië straalt vaak een sfeer uit die warm, levendig en vol passie is. Denk aan zonovergoten landschappen, eeuwenoude steegjes vol geschiedenis, en een intense liefde voor eten, familie en het leven zelf. Ook dit weet de auteur goed vast te leggen.

Ik heb van begin tot eind genoten van deze geweldige emotionele en romantische serie maar wat mij betreft is het slotdeel ook het mooiste deel waar echt alles samen komt.

Meer recensies van Rebekka leest