Je kunt er wel iets aan doen

Rebekka leest 25 november 2025
#nieuwboek #nieuwindekast #gezondheid #vrouwen #hormonenbalans

Ik heb een fantastische huisarts – echt, ik kan met alles bij hem terecht. Maar zodra het gesprek richting menopauze gaat, houdt hij het bij: “Tja, dit hoort er nu eenmaal bij, het is de natuur.”
En eerlijk… ik neem het hem niet kwalijk. Ik ben nu 51 en heb nog geen verontrustende klachten maar omdat ik tóch graag wat meer houvast wilde, naar wat nog moet komen dan heb ik dit boek erbij gehaald: ‘Je kunt er wel iets aan doen’ van Ginny Chamorro, a.k.a. Dr. Gynn.

En wauw – wat een verademing! Vanuit een holistische blik neemt ze ons mee door alle fases van de overgang. Niet zweverig, wel praktisch. Meer energie, minder klachten, en vooral: begrijpen wat je hormonen eigenlijk allemaal uitspoken.

Herken je klachten zoals oververmoeidheid, slecht slapen, prikkelbaarheid of vreemd bloedverlies? Volgens Dr. Gynn komt dat vaak door je ‘hormooncocktail’: oestrogeen, progesteron, cortisol… en ja, daar kun je écht zelf iets aan doen.

Dit is een heel prettig boek met een trendy lay out - de teksten zijn kort met hier en daar een prent of een schema erbij, heel toegankelijk en vlot leesbaar - aangevuld met quotes, en voorbeelden van een actieplan.

We krijgen o.a. tips om beter te slapen en te ontspannen.

Ook het belang van beweging en gezonde voeding komen aan bod.

“Zoek een plek waar je steun vindt en waar je samen kunt vieren wat het betekent om vrouw te zijn”.

Ze heeft het over zingeving en het belang van sociale contacten. Een goede vriendin waar je tegen kan praten of gewoon een luisterend oor kunnen al wonderen doen.

Uiteraard komt het thema seks ook aan bod. En ze legt uit waar het plots urineverlies vandaan komt.

Op het eind van het boek vind je een invuldagboek en een vragenlijst.

Zo kan je meteen alles netjes bijhouden of je vorderingen hebt gemaakt door naar je lichaam te luisteren en voor jezelf bij te houden waar je nu staat in deze hele cyclus.

Kortom: als je – net als ik – graag wat extra steun wilt tijdens de overgang, dan is dit boek een fijne en toegankelijke gids.

Dit boek is aan te raden voor vrouwen vanaf 30 maar zeker ook voor mannen die het willen snappen.

Meer recensies van Rebekka leest

Tegenpolen trekken elkaar aan in deze heerlijke roadtrip-roman boordevol humor en romantiek. Nu te vinden in jouw favoriete boekhandel.