De verhalenfluisteraar van Parijs

Rebekka leest Rebekka leest
18 mrt 2026

Schrijfster Nina George nam me mee naar de bijzondere wereld van Monsieur Perdu en zijn literaire apotheek. Hij ziet boeken niet zomaar als producten, maar als een soort medicijn voor de ziel. Hij keert terug naar Parijs met zijn boekenboot en krijgt hulp van Pauline, die een scherp inzicht heeft in mensen en precies weet welk boek bij iemand past.

Wanneer Frankie verschijnt, wordt duidelijk dat haar situatie speciaal is. Haar moeder worstelt met innerlijke problemen, en Frankie hoopt dat Perdu haar kan helpen. Wat volgt, is een ontroerende reis die laat zien hoeveel kracht boeken hebben en hoe ze diepe gevoelens in mensen kunnen losmaken.

De roman blijkt anders te zijn dan ik had verwacht. In plaats van een licht en warm verhaal over liefde voor boeken, is het juist een diepgaand en soms zwaar verhaal. Thema’s zoals racisme, censuur en omgaan met depressie komen aan bod. De personages zijn zorgvuldig en veelzijdig uitgewerkt, en het verhaal wordt vanuit meerdere perspectieven verteld, wat zorgt voor extra spanning en intensiteit.

Hoewel de toon van het boek niet helemaal overeenkwam met mijn verwachtingen, heb ik bewondering voor het schrijftalent van de auteur. Haar verwijzingen naar literaire werken is bijzonder maar hierdoor had ik af en toe moeite om me helemaal te focussen op het verhaal. Ik wist helaas niet dat dit een slotdeel was van een serie - misschien had het beter geweest dat ik alles las.
Wat is wel superleuk vond waren de beschrijvingen in en rond Parijs - ik ken deze stad behoorlijk goed dus kwa setting kon ik me goed inleven.

Meer recensies van Rebekka leest