Ik was verkocht
Wat een verhaal. Sorry, ik gooi hem er maar gelijk in; heb genoten van elk moment dat ik dit boek in mijn handen heb gehad. Het boek had ik in 2 dagen verslonden.
Ik hou van boeken die mij met zinnen en beeldspraak kunnen transporteren naar andere oorden en daar is dit boek wonderbaarlijk in geslaagd.
Het verhaal gaat in hoofdzaak over drie vrouwen. Ally ( de vrouw van vervangend consulaat van Australië ), Huda ( die als secretaresse werkt op datzelfde consulaat ) en Rania ( een vroegere vriendin van Huda en nu een worstelend kunstenares onder het totalitaire regime )
Het leven van deze drie vrouwen raakt langzaam verweven terwijl zij alle drie de nodige moeilijkheden moeten doorstaan.
Ally is op zoek naar de "identiteit "van haar overleden moeder, die ook in Bagdad heeft gewerkt.
Huda"s loyaliteit en vriendschap wordt door de autoriteit tot het uiterste getest.
Rania moet haar verstoorde relatie met Huda in orde maken wil zij slagen in een opgezet plan.
De cover van het boek is in warme tinten weergegeven en geeft een Oosters gevoel met minaretten , palmbomen en omkadering van mozaïektegels.
De eerste honderd pagina's van het boek focussen zich op de relatie tussen Huda en Ally.
De vroegere vriendschap tussen Huda en Rania wordt heel even aangestipt en er wordt duidelijk gemaakt dat deze relatie door latere gebeurtenissen wreed verstoord zijn.
De geheime dienst van Irak, de Mukhabarat dwingt Huda om in haar hoedanigheid als secretaresse op het Australisch consulaat de vrouw van vervangend consulaat Ally in de gaten te houden.
De Mukhabarat, in de vorm van Abu Issa en Faisel ( bijgenaamd " De Slotenmaker ") willen van Huda weten wat Ally aan het doen is en schromen er niet voor om Huda's kind Khalid als drukmiddel in te zetten.
Ally is op zoek naar stukken van herinneringen van haar moeder die in Bagdad als verpleegster heeft gewerkt en gestorven is toen Ally 5 jaar was.
In haar zoektocht komt Ally in contact met mensen die meer kunnen vertellen over haar moeder maar deze informatie mondjesmaat geven daar achterdocht en paranoïde hoogtij vieren tijdens het regime van Sadam Hoessein. Iedereen kan een verrader zijn en eenmaal uitgeleverd aan de Mukhabarat ben je je leven niet meer zeker.
Huda is een worstelend kunstenares en heeft een dochter Hannan.
Ook Huda is niet gevrijwaard van de dreiging van het alledaags leven. Je komt er als lezer achter waarom de relatie met haar beste vriendin Rania is verstoord en zij haar toch nodig heeft om haar dochter Hannan veilig te stellen.
Deze verhaallijnen komen samen en eindigen in een climax die behoorlijk verstrekkende gevolgen kan hebben.
Het verhaal heeft prachtige zinnen en de schrijfster verteld in goede beeldspraak.; ik voelde de hitte, hoorde de drukte en ik proefde de vruchten. Er zit een passage in het boek waarin een tocht wordt beschreven via de markt naar een oude herberg en die heb ik helemaal meegemaakt. Al mijn zintuigen waren geprikkeld.
Er hangt een enorme dreiging over het boek. Hoe kun je ( over ) leven in een regime dat je knecht, in de gaten houdt en verwijderd als je dingen doet die niet stroken met de overtuigingen van datzelfde regime ?
Is dan alles perfect aan het boek? Nee, ik had graag wat meer willen lezen over Rania, haar familie en hoe zij zich, als kunstenares staande moest houden in dit land.
Maar dat is persoonlijk. Ik heb een zeer prettige leeservaring gehad met dit boek en daar ik niets wist van de schrijfster kwam het nawoord behoorlijk hard aan. Toen begreep ik ook WAAROM zij zich zo goed in beeldspraak kan uitdrukken.