Spannend
Mijn nog te lezen stapel is dermate dat Adrian McKinty's eerste vertaalde boek "De Ketting" ergens onderaan lag. En nee, niet omdat ik een luie lezer ben maar eerder compulsief boeken MOET kopen....hahaha.
Toen ik na een week vakantie de boekenwinkel in liep heb ik er 5 meegenomen waarvan "Het Eiland" er één was.
Het boek ziet er goed uit, goede uitnodigende kaft ( die ook nog een clou weggeeft ) en dubbele flappen.
Het verhaal begint als Heather Baxter samen met haar man en zijn twee puber kinderen op vakantie zijn in Australië.
Tom, de man van Heather moet spreken op een congres en heeft op aandringen van zijn kinderen hen allemaal meegenomen.
De kinderen, Olivia en Owen hebben niet echt een goede band met Heather. Hun natuurlijke moeder is pas een jaar overleden en Heather is nog maar 24 jaar.
Heather houdt heel veel van Tom maar weet zich geen raad met de kinderen.
De reis valt erg tegen ,het is warm en van de beloofde dieren hebben ze nog niets gezien.
Dan ontmoeten ze Jacko en Matt, bewoners van een privé eiland die hen uitnodigen voor 900 Australische dollars een kijkje te nemen op het eiland waar het barst van de inheemse diersoorten.
Heather en Tom krijgen wel te horen dat ze maar een beperkte tijd op het eiland kunnen blijven daar de andere bewoners het niet zo hebben op buitenstaanders.
De familie stemt toe en worden met een autopontje overgezet naar Dutch Island.
Op het eiland aangekomen, wat maar een kwartiertje van het vaste land afligt raken ze betrokken bij een eenzijdig verkeersongeval. In een poging om dit te melden op het vaste land besluit Heather om hun sporen uit te wissen, het ongeval te verdoezelen en zo snel mogelijk naar het pontje terug te keren.
Daar aangekomen blijkt dat het ongeluk inmiddels ontdekt is en de bewoners van Dutch Island niet geloven in de oprechtheid van Heather en Tom om dit ongeval op het vaste land te melden en het recht in eigen hand willen nemen.
En dan ben je nog maar op bladzijde 64 van 367.
Het verhaal leest echt als een trein en is razend spannend geschreven in vrij korte hoofdstukken.
( Wat ik erg kon waarderen is het feit dat het verhaal "doorloopt".
Dus niet een cliffhanger en dan met het volgende hoofdstuk naar een ander personage.)
De spanningsboog blijft strak staan maar voor mij begon het verhaal tegen de climax aan wat van de spanning te verliezen en zag ik al aankomen wat er ging gebeuren.
Ook bepaalde gedragingen van de hoofdrolspelers voelde voor mij erg simplistisch aan en de verandering / acties van Heather t.o.v. bijvoorbeeld de kinderen was ongeloofwaardig m.i.
Aan de andere kant heeft de schrijver bepaalde personages een paar behoorlijk gruwelijke beproevingen laten doorstaan waar ik van gesmuld heb.
Het is geen slecht boek, er zit genoeg vaart in het verhaal maar ik moest mijn rationaliteit wel wegstoppen.
Als dat je lukt heb je hier een spannend boek in handen met een zeer onderhoudend verhaal.