King ten top
Stephen king is weer helemaal terug van nooit weggeweest. De meester van de horror verhalen zoals it, pet sematary en de shining is in dit boek met vier kortverhalen weer helemaal zichzelf.
In de telefoon van meneer Harrigan werkt de jonge Graig bij de rijke oude meneer Harrigan hij leest hem voor en geeft zijn planten water en dergelijke. De man betaald hem 5 dollar per uur en stuurt hem soms een lottetijbiljet. Het is wanneer Graig een groot bedrag wint met één van de tickets dat hij uit dank voor meneer Harrigan een iPhone koopt. Voor de oude Harrigan gaat er een nieuwe wereld open als Harrigan vervolgens sterft steekt Graig de iPhone in zijn pak zodat hij ermee begraven wordt.
Hier wordt het dan een echte king want Graig heeft geregeld behoefte aan de stem van meneer Harrigan en belt vaak zijn voicemail. Het gedacht dat een telefoon met als country deuntje als beltoon onder de grond overgaat bij een overledene bezorgde mij de kriebels heel eng en als vervolgens de gsm blijft overgaan en de batterij niet plat gaat en Graig een verhaal vertelt over een pestkop die vervolgens gestraft word, wordt het helemaal eng. De personages zijn goed uitgewerkt voor een kort verhaal en het is echt een king verhaal om je vingers van af te likken.
Citaat uit verhaal 1: 'jeugd is een wonderbaarlijk iets,' zei meneer Harrigan. 'wat zonde om haar aan kinderen te verspillen.'
Het tweede verhaal het leven van Chuck loopt eigenlijk achterstevoren en gaat over het einde van de wereld. Het begint met het einde van de wereld aardbevingen, uitval van netwerken en electriciteit om vervolgens naar het leven van Chuck te gaan een toffe vent met een bewogen verleden. Wonend bij zijn grootouders waar iets vreemd gebeurt op zolder dat allemaal in verband staat met Chuck en met het einde van de wereld. Een intelligent verhaal met een echte stephen king plot.
Citaat uit verhaal 2: Het menselijk brein is eindig - het is niet meer dan een sponsachtig weefsel in een omhulsel van bot - maar de geest in het brein is oneindig. De opslagcapaciteit is immens en het verbeeldende bereik ervan gaat ons voorstellingsvermogen te boven.
Verhaal 3: Jaaaa mensen detective Holly uit de Mercedes trilogie en de buitenstaander is terug en beter nog dit is eigenlijk een vervolg op de buitenstaander. Dit is het hoofdverhaal van het boek en ook langer, een 200tal bladzijden. Holly kan een aanslag op een school niet loslaten volgens haar klopt er iets niet en ze wil de dader te pakken krijgen al moet ze daar haar leven voor geven. Maar we krijgen ook een fijn beeld van een aantal andere oud bekenden rond Holly en ook in dit verhaal groeit Holly weer enorm onder andere in de relatie met haar moeder en haar zelfvertrouwen. Het is spannend en ik heb genoten van dit stuk van het boek en ik denk dat Holly toe is aan een volledig eigen boek en iets zegt me dat dat er zit aan te komen want stephen king is dol op haar.
Citaat uit verhaal 3: Liefde zonder iemand lief te vinden is een stel handboeien met een stalen ketting ertussen.
Verhaal vier gaat over Drew die ooit al eens zijn verstand verloor in een poging een boek te schrijven. Hij werd toen ernstig depressief en zijn vrouw en kinderen hebben hier erg onder geleden. Als hij dus vervolgens een nieuwe poging wil ondernemen tot het schrijven van een boek is zijn vrouw hier logischer wijze niet blij mee op zijn zachtst uitgedrukt maar hij overtuigt zijn vrouw dat het deze keer anders zal zijn en dat hij naar de verlaten hut van zijn wijlen vader in het bos gaat.
Dit is eerlijk gezegd mijn favoriet verhaal Drew is een fijne kerel die een grote droom heeft en er heel wat voor over heeft om die te bereiken. Alles aan dit verhaal ademt engheid, wanneer Drew de zwaar verkouden man een hand geeft en denkt dat had ik niet moeten doen en vervolgens zelf een zware longontsteking krijgt en hard aan het hoesten gaat en gaat ijlen van de koorts. Alles aan dit deel doet denken aan de covid besmettingen van nu en maken het enger dan het anders zou zijn. Als dan ook nog een zware storm opzet en alle wegen dicht raken en alles aan het huisje kraakt en een wel heel enge rat opduikt krijgt het helemaal een horror vibe. De rat wil helpen maar hoever wil Drew gaan om zijn boek te voltooien lees het zelf een briljant echt stephen king verhaal.
Citaat uit verhaal 4: 'dat heb je nu met magische wensen,' zei hij ze zijn verraderlijk. Dat zie je in alle sprookjes terugkomen.'
Een echt king boek waar ik enorm van heb genoten en dus ook 5 sterren geef. Een aanrader voor alle oude en nieuwe stephen king fans en alle thriller en horror fans.