Kies je voor geluk of kies je voor gelijk?
Met regelmaat komt de Cursus in wonderen bij mij voorbij; in een soort haat-liefde verhouding. Om een jaar lang ermee bezig te zijn, en dat het doorgegeven zou zijn door Jezus, zijn toch steeds weer showstoppers voor mij. Het boek Attitudinal Healing was voor mij dé uitgelezen kans om te onderzoeken wat die Cursus in wonderen nu in mij aantrekt en afstoot.
Attitudinal Healing is in mijn woorden een “vereenvoudigde” versie van, en die zich richt op, de essentie van een Cursus in wonderen. In dit boek wordt daarom steeds gerefereerd naar de Cursus. Herkenbaar in de referenties is de verwijzing naar het geloof in God. Attitudinal Healing bied je de ruimte om daarvoor in de plaats je eigen geloof of geen geloof te plaatsen. En toch doet dat op een of andere manier iets met mij, om gedurende het boek steeds met God en geloof te worden geconfronteerd. Dat zegt natuurlijk meer over mij, dan over het boek zelf ;-).
De schrijfster neemt je mee in de 12 regels van Attitudinal Healing. Heldere regels waar weinig tot niets op valt af te dingen. Ik raakte wel verstrikt in het feit dat bij iedere regel vergelijkbare teksten en overwegingen steeds weer terugkwamen. Daardoor verloor ik halverwege het boek mijn aandacht en interesse. Ik heb het boek overigens wel helemaal uitgelezen hoor. In het begin werkte die herhaling als een soort mantra op me in, waar ik me bij het verder lezen aan begon te irriteren. Toch weer die haat-liefde verhouding?
Quote: Kies je voor geluk of kies je voor gelijk?
Dat is de kern van het boek, met als subtitel: meer leven met minder moeite. Het boek geeft je meer dan genoeg handvatten om te leren om te gaan met wat er op je afkomt, en daarin je rust te bewaren. Met duidelijke adviezen en oefeningen.
Kernwoord daarin is liefde. Advies is om alles met liefde en begrip tegemoet te treden. Dat komt in meerdere vormen voorbij in de 12 regels.
Ik ben er voor mezelf nog niet uit, wanneer de liefde voor mij niet meer volstaat, en ik behoefte heb om heel duidelijk mijn grens aan te geven. Voor mij kun je niet alles met liefde tegemoet treden en vanuit liefde accepteren. Of wil ik dat (nog) niet………..?
Ik had dus enige moeite om door de vorm heen te kijken. Als jou dat ook lukt, of als je daar gewoon geen last van hebt, zet dit boek je zeker aan het denken.
Volgens mij is de ultieme uitdaging om de strijd over gelijk niet meer aan te gaan. Dat leert dit boek je heel duidelijk. Of ik dat kan, nee sterker nog of ik dat wil, daar ben ik nog niet over uit. Vanuit de acceptatie van ieders gelijk vraagt Attitudinal Healing dat overigens ook niet van je.
En bekijk het ook eens van een andere kant: hopelijk zorgt de kennis uit dit boek ervoor dat je op een paar gebieden al geen gelijk meer hoeft te krijgen, en dat je daar dan meer geluk ervaart. Dat is op zich al pure winst.
Mijn haat-liefde verhouding is nog niet helemaal voorbij, ik ben daar zeker al wat milder in, en kan je dan ook oprecht aanbevelen om net als ik deze uitdaging aan te gaan.