Boeiend stukje geschiedenis
Als ambassadeur van Tijdloze liefde op instagram mocht ik De lady in de toren van uitgeverij Kokboekencentrum lezen en recenseren.
Het boek is geschreven door Laura Frantz. Ze heeft een aantal historische romans op haar naam staan en is inmiddels een bekroonde bestsellerauteur. Laura is geïnteresseerd in alles wat met geschiedenis te maken heeft, al heeft ze vooral een fascinatie voor de 18e eeuw. Vaak hebben haar verhalen een Schots tintje, wat een verwijzing is naar haar familie. Ze is namelijk een afstammeling van George Hume die uit Berwickshire in Schotland kwam, maar werd verbannen naar de Amerikaanse koloniën vanwege zijn deelname aan de Jakobitische Opstand. Deze gebeurtenis komt uitgebreid aan bod in haar nieuwste boek De lady in de toren.
De cover van het boek ziet er aantrekkelijk uit met een mooie vrouw in een onherbergzaam landschap. Aan de kleding is te zien dat het verhaal in Schotland speelt.
In 1715 wordt de vader van Lady Blythe Hedley uitgeroepen tot vijand van de Kroon. Om Blythe te beschermen stuurt hij haar naar het kasteel van haar peetvader. Deze is echter net overleden als ze samen met haar gezelschapsdame Elodie op Wedderburn Castle arriveert. De nieuwe landheer, Everard Hume, zit niet echt op de komst van Blythe te wachten. Hij is druk met de voorbereidingen van de uitvaart van zijn vader en heeft zijn handen vol aan zijn broer David, die zich in gevaarlijke politieke bochten wringt. Verder vraagt zijn jongste broertje Orin veel aandacht en moet het kasteel onderhouden worden. Hij verbergt Blythe en Elodie in de toren maar in een kasteel met zeven zonen en veel bedienden worden ze niet lang daarna ontdekt. Blythe komt al snel terecht in een wereld vol spanning en intriges. Zal de ontluikende liefde tussen haar en Everard een kans hebben? Waar zal ze nog veilig zijn en wie kan ze vertrouwen in deze roerige tijd? Haar leven en toekomst staan op het spel.
De lady in de toren is een verhaal waarin non fictie en fictie door elkaar heen lopen. Met de dood van Anna Stuart in 1714 kwam er een einde aan drie eeuwen katholieke Stuarts op de troon. De protestante George 1 van Hannover nam de troon over maar met name de Jacobieten hadden weinig met hem. Ze kwamen steeds meer in opstand en dit leidde in 1715 tot de Slag bij Sheriffmuir, die gewonnen werd door de protestanten. In deze tijd speelt ook het verhaal van Blythe en Everard. De schrijfster weet de politieke situatie in die periode en het fictieve verhaal op een mooie manier te verweven tot een samenhangend geheel. Het staat bol van de spanning en intriges maar ook de romantiek speelt een grote rol.
Laura Frantz heeft een levendige en boeiende schrijfstijl. De omgeving wordt uitgebreid beschreven. Hierdoor waande ik me al snel in Schotland. Omdat ik hier vorig jaar zelf op vakantie was, kreeg het verhaal voor mij wel een extra dimensie. Ik heb het prachtige landschap, Edinburgh Castle en Stirling Castle in het echt mogen bewonderen en daardoor vond ik het extra leuk om erover te lezen. Ook de personages worden gedetailleerd beschreven. Blythe wordt neergezet als een sociale en krachtige vrouw, die voor haar tijd erg geleerd is. Everard is een bijzondere man, die hart heeft voor de mensen om hem heen. Doordat het verhaal vanuit wisselend perspectief geschreven is, blijf je betrokken bij beiden en voel je de spanningsboog tussen hen. Dit zorgt voor diepgang in het verhaal.
Leuk detail in het boek vind ik dat ieder hoofdstuk begint met een quote of gezegde. Dit zijn korte stukjes waar je vaak even extra over nadenkt.
Ik vond De lady in de toren een boeiend historisch verhaal en ik heb het met plezier gelezen. Ik kende de boeken van Laura Frantz nog niet maar ik ga zeker meer van haar lezen in de toekomst. Dit boek geef ik vier sterren.
Instagram: boekenvansan