Niemand is ooit echt alleen
Frank wordt negen, maar dat is geen feest. Hij heeft geen vrienden, alleen zijn boeken. In het Noorse dorpje Yrred lijkt hij onzichtbaar, tot de hond van de buurvrouw in zijn vinger bijt. Vanaf dan is niets meer wat het lijkt. Overdag blijft hij de stille, bedachtzame Frank, maar ’s nachts… groeit er een zachte vacht en een kwispelstaart. Een monster? Ach nee…
“Tussen mijn tenen zaten wat takjes. Dus het was géén droom. Ik had vannacht echt door het bos gerend.”
Mats Strandberg weeft magie en werkelijkheid zo mooi door elkaar. Een wijze buurvrouw en een mysterieuze uil begeleiden Frank in zijn zoektocht naar zichzelf. Terwijl de mensen uit het dorp bang zijn voor het monster, probeert Frank alleen maar gezien te worden zoals hij werkelijk is. Geen monster, maar een jongen die verlangt naar begrip. ‘Alleen in de nacht’ is een tedere vertelling over anders zijn, aanvaarding en de kracht van vriendschap. Het is een ode aan iedereen die zich ooit anders voelde, maar ontdekt dat je nooit echt alleen bent. Wat dit boek zo bijzonder maakt, is de gelaagdheid. Jonge lezers zullen genieten van de spanning en het mysterie terwijl volwassenen de diepere laag herkennen. Een ideaal boek om samen te lezen of in klasverband, zodat er mooie gesprekken kunnen ontstaan.
De illustraties van Sofia Falkenhem zijn bijzonder, net dat tikkeltje anders. Het grote lettertype en een duidelijke bladspiegel zorgen voor een aangename leeservaring. Geniet ervan!
“Het was alsof we elkaar al kenden, omdat we allemaal hetzelfde grote geheim kenden. Het was alsof ik mijn kudde had gevonden.”