Heerlijke ‘cozy fantasy’!
Een tijdje geleden las ik, in het Engels, The Spellshop van Sarah Beth Durst. Een heerlijk lief en magisch verhaal dat me meteen naar de plantenwinkel deed lopen om een Caz-plantje te kopen (maar mijn plantje praat voorlopig nog niet ). Ik bestelde ook meteen haar volgende boek, The Enchanted Greenhouse, waar nu ook de Nederlandse editie van verschenen is. Deze ‘cosy fantasy’ moet je dus niet in een bepaalde volgorde lezen, hoewel er een paar fijne overeenkomsten zijn.
In The Enchanted Greenhouse maak je meteen kennis met Terlu. Ze ontwaakt net uit haar leven als houten standbeeld. Dit was haar straf omdat ze als bibliothecaresse verboden magie had gebruikt. In haar nieuwe leven op het eiland Belde ontmoet Terlu de gevleugelde kat Emeral en de eigenzinnige tuinman Yarrow die hulp nodig heeft om de plantenkassen te repareren en te beschermen. Hiervoor moeten de spreuken van de overleden magiër Laiken worden ontrafeld, geen eenvoudige opdracht!
“Ik denk dat ik ervoor kies om te geloven dat alles goed komt, omdat ik misschien niet altijd iets kan doen aan wat er gebeurt, maar wel aan hoe ik me daarover voel.”
Zingende bloemen, regenboogkleurige vlinders en kleine draakjes vergezellen je tijdens het lezen! Hoewel het verhaal, vooral het middengedeelte, traag verloopt, toch is het sfeervol en spreekt het al je zintuigen aan. The Enchanted Greenhouse is vooral een lief en gezellig boek waarin ook plaats is voor mooie thema’s zoals afscheid, rouw, vertrouwen, familie, samenwerken, tweede kansen en hoop. Maar The Spellshop vond ik beter (misschien zelfs mijn favoriet van dit jaar) omdat dat verhaal veel gevarieerder en spannender was. Hopelijk volgt daar dus ook een Nederlandse vertaling van. In afwachting ga ik honingcake bakken en mijn nieuwe plantjes verzorgen!
“Het is niet onmogelijk hoor, dat mensen je aardig vinden.”