Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Beklijvend verhaal

Saskia I. 26 mei 2023
De Franse auteur Anne Berest won in haar thuisland al vele literaire prijzen voor De ansichtkaart, een beklijvend verhaal over haar voorouders.

“Hoe heb ik iets wat ik nooit heb gekend zo kunnen missen? Ik voelde mijn voorouders hun vingertoppen langs me heen strijken…”

In januari 2003 ontvangt Lélia, de moeder van Anne Berest, een bijzondere ansichtkaart. Er staan vier namen op vermeld. Ephraïm, Emma, Noémi, Jacques. Dit zijn de namen van de grootouders van Lélia en haar tante en oom (Noémie en Jacques zijn de kinderen van Ephraïm en Emma). Ze zijn allemaal in 1942 in Auschwitz gestorven. Wie heeft deze kaart verstuurd? Waarom? Heeft de afbeelding van de Opera Garnier een betekenis? De kaart geraakt een beetje in de vergetelheid, maar ondertussen puzzelt Lélia een groot gedeelte het familieverhaal bij elkaar aan de hand van foto’s, bijschriften, verhalen van haar grootmoeder, maar ook Franse archieven. Als Anne Berest tien jaar later op het punt staat om te bevallen voelt ze de behoefte om meer over haar familiegeschiedenis te weten, zodat ze die later ook kan doorgeven aan haar kind. En dan begint Lélia te vertellen…

Als lezer volg je deze geschiedenis van de Joodse familie Rabinovitch vanaf het begin van de vorige eeuw. Ephraïm, Emma en hun dochtertje Myriam ontvluchten Rusland, weg van de bolsjewistische politie, en komen via Letland en Palestina uiteindelijk in Frankrijk terecht. De familie is ondertussen uitgebreid met Noémie en Jacques. Als de situatie in Europa verslechtert door de toenemende antisemitische maatregelen neemt hun leven een grote wending. Maar waarom is Myriam de enige overlevende? Welke beslissingen heeft zij genomen?

De ansichtkaart bevat aanvankelijk veel feiten. Maar als lezer leer je de familie Rabinovitch steeds beter kennen. Het gaat hier om échte mensen, waardoor de geschiedenis minder abstract wordt. Sommige passages komen hard binnen, zo onmenselijk. Vooral het eerste deel heeft mij erg geraakt. Als Anne Berest later zelf op zoek gaat naar de afzender van de ansichtkaart, verminderde mijn interesse af en toe omdat deze zoektocht een beetje langdradig is. Maar de laatste zin van het boek, daar werd ik even stil van. De intentie van de ansichtkaart wordt zo krachtig samengevat in een paar woorden! Respect.

De ansichtkaart is eigenlijk een universeel verhaal, wij dragen allemaal onze voorouders en hun geschiedenis met ons mee.

“Het is geen sinecure om alle delen onderling te verbinden. Ik heb er moeite mee om alle tijdperken van de geschiedenis bijeen te houden. Deze familie is net een boeket dat te groot is om stevig in mijn handen te houden.”

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Saskia I.

Gesponsord

Een ijzingwekkend en uiterst actueel vervolg in de succesvolle Millennium-serie, geschreven door de Zweedse bestsellerauteur Karin Smirnoff.

Een berger ontdekt in een scheepswrak het stoffelijk overschot van een duiker. Het onderzoek van rechercheur Liewe Cupido leidt naar een duikclub op Terschelling. Een duistere zaak.

Op welk moment zet je de regels opzij? De nieuwe beklemmend spannende thriller van Marion Pauw. Een vriendengroep is fantastisch. Tot die zich tegen je keert.

De nieuwe Nicci French. Een bloedstollend spannende thriller waarin oude en nieuwe politiezaken verstrengeld raken.

Een actuele thriller over Vladimir Poetins dochter. Hoever reiken de ambities van Poetin? Richt hij zijn vizier op de rest van Europa? En welke rol speelt zijn dochter Maria Poetina?

Bloedmaan, de bloedstollend spannende nieuwe bestseller van Jo Nesbø. Harry Hole is terug en moet in een race tegen de klok een seriemoordenaar ontmaskeren

In deze nieuwe spionagethriller komt de Repair Club onder leiding van Johan Antink samen voor een nieuwe zaak. De timer tikt genadeloos door en voor hij op nul staat, moet de moordenaar bekend zijn.

De baas van een Zweeds mijnbouwbedrijf wordt op gruwelijke wijze vermoord. Een jonge blinde vrouw besmeurd met bloed wordt als getuige in een kast gevonden. Wat is er echt gebeurd in het zomerhuis? 

Nieuwe thriller van de Gouden Strop-winnaar van 2021! Een doodgewone nieuwbouwwijk in Nederland. Daar gebeuren geen rare dingen. Toch?

Er gebeuren mysterieuze dingen in en rond de villa van Lynn en haar man, sterrenkok Camiel. Wie houdt zich anders voor in deze bloedstollende nieuwe thriller van Esther Verhoef?

Bloedspoor in de wijngaard en Wraak op Île Sordou: de nieuwe wervelende cosy crime van M.L. Longworth.