Eerlijk en informatief

Saskia I. Saskia I.
14 mrt 2024

“Maar ik vond het nog ongemakkelijker om me te realiseren dat een man die mijn familie gedurende generaties angst had ingeboezemd gewoon elke ochtend opstond, met zijn gezin praatte en aan zijn dag begon zonder ook maar enig vermoeden van zijn ophanden zijnde arrestatie…”

In 1969 werd Jane, de tante van Maggie Nelson, vermoord. De dader werd toen niet gevat. Zesendertig jaar later, in 2005 dus, werd de zaak heropend omdat er nieuw bewijs was gevonden. Maggie en haar moeder woonden het proces tegen de verdachte bij. In De rode stukken, een autobiografie, deelt de auteur herinneringen, gevoelens en persoonlijke gedachten omtrent haar tante Jane en het proces. De eerste editie van The Red Parts verscheen in 2007, in 2015 verscheen een nieuwe editie die nu naar het Nederlands is vertaald.

“Maar we zijn hier niet omdat we hopen te ‘winnen’. Ik weet zelfs niet eens of we ‘op gerechtigheid uit’ zijn. We zijn hier om getuige te zijn.”

Hoewel Magie (geboren in 1973) haar tante Jane (vermoord in 1969) nooit heeft gekend, toch heeft die moord een enorme invloed op haar leven. De dood van Jane werd door familie verdrongen, de angst van Magie haar moeder (de zus van Jane) sijpelde vaak onbewust door naar haar dochters.

De korte hoofdstukken vormen een mooie afwisseling tussen de rechtszaak en fragmenten uit het leven van de auteur. De verhouding met haar familie staat hierin vaak centraal. Maar ook de paniekaanvallen over de dood en doodgaan, het rouwproces na de dood van haar vader. Een interessant relaas over rouwen en leven.

Verwacht geen sensatie in De rode stukken, maar wel een eerlijke en informatieve kijk op het gebeuren en de gevolgen. Ook knap hoe literatuur, films en series in deze autobiografie zijn verwerkt.

“Sommige dingen zijn misschien de moeite van het vertellen waard puur omdat ze zijn gebeurd.”

Meer recensies van Saskia I.