Zoveel mensen, zoveel verhalen

Saskia I. Saskia I.
9 mrt 2023

“Hij zit rechtop tegen een zandduin, met zijn handen gevouwen en de blote voeten over elkaar geslagen, volkomen sereen, en ze verbaast zich erover dat de zee hem zo netjes heeft uitgespuugd.”

Aan de Ierse kust, bij het dorpje Darragh, wordt een dode man aangetroffen. Geen identiteitsbewijs, geen persoonlijke bezittingen, geen enkele aanwijzing over zijn afkomst. Hij komt niet uit het dorpje, hij is geen vermiste toerist. Een man die blijkbaar onbekend wilde blijven.
Deze gebeurtenis zet de bewoners van het dorpje, gelegen op de kliffen, aan om ieder hun verhaal te vertellen. Frank, die dicht bij het lijk kwam maar niets gezien heeft, vertelt over het opruimen van de kadavers van zeehonden op het strand. Bij Oona roept deze gebeurtenis herinneringen aan haar verdronken nichtje op. De buschauffeur herinnert zich een man die in Darragh uit de bus stapte. De getuige, de arts, de zwerver, de priester,… Zoveel verhalen, zoveel emoties die boven komen. Iedereen is meer betrokken dan aanvankelijk werd gedacht. Al deze mooie raamvertellingen zijn met fijne draadjes met elkaar verbonden. Het scheepswrak, dat dertig jaar geleden op de zandbank strandde, staat centraal in Er schuilt een vreemde in ons.

“En al die tijd lieten de stormen en het tij de romp steeds dieper en dieper wegzinken in de zandbank, slokten hem beetje bij beetje op.”

Het verhaal sluit mooi af, in verbondenheid. Boeiend om te lezen hoe verhalen ontstaan! Wat we écht hebben gezien is soms een andere werkelijkheid dan dat we ervaren. We associëren een voorval met een gebeurtenissen of herinneringen uit ons eigen leven. Eenzelfde gebeurtenis heeft zo op iedereen een andere invloed. Zoveel mensen dragen zoveel verhalen in zich. En toch zijn er raakpunten en verbintenissen. Sheila Armstrong brengt dit zo mooi! Vanaf de eerste zinnen voel je dat dit een verhaal is om langzaam te lezen… en soms stukjes te herlezen. Geniet ervan!

“Een eenvoudige zaak van een vermist persoon, maar ze hadden het lichaam – het was de persoon zelf die ontbrak.”

Meer recensies van Saskia I.