Wat een geweldige debuutroman

boekenwurmpje_sharon boekenwurmpje_sharon
27 mrt 2023

Als Annelies op een avond na een huwelijk van 26 jaar bij Herman aankondigt dat ze een nieuwe man heeft ontmoet en bij hem weggaat, weet Herman even niet wat hem overkomt. Van huis uit heeft hij geleerd dat je een huwelijk gewoon uitzit, ook al gaat het even niet zo goed. Hij weet eigenlijk ook niet of het een bevlieging van Annelies is, of dat ze echt bij hem weggaat.

In eerste instantie doet hij er alles aan om een betere man te worden voor Annelies. Zo gaat hij naar de sportschool en koopt hij twee kookboeken, zodat hij lekker voor Annelies kan koken als ze terugkomt. Helaas verloopt het allemaal niet zo soepel als hij denkt. Na zijn bezoek aan de sportschool heeft hij veel spierpijn en ook zijn karbonade die hij precies zo gemaakt heeft als in het kookboek beschreven stond, is ronduit vies. Daarnaast heeft hij inmiddels ook wel door dat Annelies niet meer bij hem terugkomt. Langzaamaan begint Herman te wennen aan het alleen zijn. Hij geniet er soms zelfs van en begint meer te ondernemen.

Met dit boek heeft Marc van Bree een geweldige debuutroman afgeleverd. De luchtige, humoristische en beeldende schrijfstijl maakte dat ik genoot van iedere letter. We leren Herman kennen als een man die niet voor zichzelf op kwam. Vrijwel geen ‘nee’ durfde te zeggen en simpelweg deed wat zijn vrouw wilde. Door terugblikken uit het verleden kom je erachter dat er een reden is voor zijn gedrag, maar gelukkig is het nooit te laat om daar verandering in te brengen. Herman is een lieve, sociaal onhandige man, een echte goedzak en ik kon dan ook niet anders dan met hem meeleven. Nol, Lisa, Joris en Katinka vond ik enorm leuke personages in dit boek. Ze hielpen hun vader, schoonvader en vriend waar nodig en hielden een oogje in het zeil. Langzaamaan bloeide Herman helemaal op en neemt het heft in eigen handen. Het is een verhaal over familie, voor jezelf opkomen en genieten van de kleine dingen in het leven. Wat mij betreft een enorm aanrader.

Ik geef het boek 4,5 ⭐️ Hier afgerond naar 4.

Meer recensies van boekenwurmpje_sharon