Mooie breinpuzzel
Vorig jaar, in 2020, verscheen 'De laatste grens', het debuut van de Vlaamse auteur Dominique de Bruyne. Dit jaar, 2021, verscheen Absint, het vervolg en momenteel wordt er aan het laatste deel geschreven van deze trilogie : Slaapmutsje. Een reeks verhalen, met een vast personage: FBI agente Mijanou Naughton.
Ik las het eerste deel, 'De laatste grens'. Een mooie start in deze trilogie.
In ‘De laatste grens’ volgen FBI agente Mijanou Naughton en haar collega’s het spoor van een moordenaar. Hij heeft het vooral voorzien op dames, verleid ze en brengt ze om het leven. Hij laat bij ieder slachtoffer iets achter, waardoor er zich een patroon lijkt te ontwikkelen en hij al snel als seriemoordenaar wordt neergeschreven. Hoewel ze telkenmale op het goede spoor lijken te zitten, is hij Mijanou en haar team toch steeds een streepje voor. Door het verhaal heen, krijgen we ook een kijkje in het privéleven van Mijanou, maar dat wil ze het liefst achter zich laten. Ze stort zich daarom met verve op haar werk.
Het boek wordt afwisselend vanuit Mijanou en de slachtoffers of de moordenaar geschreven, dat maakt het goed te volgen. Je kijkt mee in het hoofd van de dader, er vormt zich een beeld van wat zijn beweegredenen zijn om zoiets beestachtigs te doen. Je voelt de angst van de slachtoffers, die zich afvragen waarom juist zij uitverkoren zijn. De moordenaar komt dichtbij, ook bij Mijanou zelf. Waarom?
Af en toe zijn er stukken tekst schuin gedrukt, de gedachten van de slachtoffers. Je weet niet wat de moordenaar op dat moment met ze doet, dat wordt niet beschreven, maar je voelt het wel. Gruwelijk.
Een spannend verhaal, alle puzzelstukjes vallen uiteindelijk op hun plaats, goed naar het einde toe geschreven. Ook begint ieder hoofdstuk met een paar regels van een songtekst, een leuke aanvulling. Verrassend plot, een compleet geheel, maar toch biedt het ruimte voor een vervolg. Iets om naar uit te kijken !