Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een mooi opgebouwd misdaadverhaal met een verrassend plot

Wanneer Teus terugkomt van zijn vakantie ziet hij een krant tussen zijn post liggen en in die krant een wel heel vreemde advertentie. Het betreft een overlijdensadvertentie van zijn tante en er staat vermeld dat zijn tante weduwe was. Heel vreemd, want zijn oom was nog springlevend toen hij op vakantie ging. Hoe kan het dat de datum van de krant en de datum van overlijden hetzelfde zijn? Waarom heeft niemand hem ingelicht? Teus gaat samen met zijn vriendin Babs op onderzoek uit naar de mysterieuze verdwijning van zijn oom en tante.

Bertina Mulder (1962) is auteur en web-redacteur en heeft een achtergrond in de onlinecommunicatie. In 2016 startte zij haar eigen bedrijf, Bertina Mulder Tekst & Redactie. Haar debuutroman ‘Wisselwerking’ verscheen in 2016. ‘De rode magneet’, een psychologische thriller over de eerste bemande missie naar Mars, verscheen in 2018. Voor haar misdaadroman ‘De Veluwse verdwijning’ liet ze zich inspireren door een opvallend rouwbericht in dagblad de Stentor.

In ‘De Veluwse verdwijning’ krijgen we met een wel heel bijzondere verdwijning te maken. Wanneer Teus Vliessen thuiskomt van zijn wandelvakantie vindt hij tussen zijn post een krant met een heel opmerkelijk bericht.

‘Dit kan niet waar zijn! Het is alsof de wind bewust een vlaag motregen door het openstaande keukenraam naar binnen stuwt als Teus de naam van de overledene leest. Bijna had hij de krant weggegooid. Hij was in de veronderstelling dat het een verkeerd bezorgd exemplaar was, maar iemand moet hem bewust door de brievenbus gegooid hebben. Hij wrijft over zijn armen om de kilte te verdrijven en staat op om het raam te sluiten. Ongeloof, boosheid en verdriet hebben zijn vakantiegevoel in één klap weggevaagd.’

Het is een overlijdensadvertentie van zijn tante Almina, de tweelingzus van zijn overleden moeder. Teus was altijd kind aan huis geweest bij zijn oom en tante op de Veluwe. Ook staat er in de advertentie dat zijn tante weduwe was, maar zijn oom Elias was nog springlevend voordat hij aan zijn trektocht begon. Teus vraagt zich af waarom niemand hem verwittigd heeft, hij is namelijk de enige erfgenaam. En hoe kan het dat de overlijdensdatum dezelfde is als de datum op de krant? Wie heeft deze advertentie geplaatst? Allemaal vragen die Teus niet lekker zitten. Hij besluit met zijn vriendin Babs Verbeek op onderzoek uit te gaan. Samen stuiten ze op allerlei vreemde zaken en het onderzoek brengt Teus in gevaarlijke situaties. Maar waar is Babs ineens gebleven? Het lijkt wel alsof ook zij ineens spoorloos van de aardbodem is verdwenen.

‘De Veluwse verdwijning’ is een verhaal dat zich op de Veluwe afspeelt zoals de titel al doet vermoeden. De auteur woont zelf op de Veluwe en is dus heel bekend in die buurt. Dat vind je terug in de beeldende sfeerbeelden die ze schetst. Het voelt voor de lezer alsof we zelf aanwezig zijn. Bertina Mulder hanteert een vlotte, boeiende schrijfstijl met korte hoofdstukken. Boven de hoofdstukken vermeldt ze de datums wanneer het hoofdstuk zich afspeelt, heel duidelijk en overzichtelijk. De plot is origineel en de spanning wordt goed opgebouwd, het maakt dat we door willen blijven lezen. Het eind is zeer verrassend en onverwacht. Het hoofdpersonage Teus wordt goed neergezet en uitgewerkt, de andere karakters blijven wat op de achtergrond. Wel jammer zijn de slordige typfoutjes die er tijdens de redactieronde niet uitgehaald zijn.

‘De Veluwse verdwijning’ is een mooi opgebouwd misdaadverhaal met een verrassend plot.
Dit was mijn eerste boek van deze schrijfster. Ze heeft me nieuwsgierig gemaakt naar haar andere werk.

Auteur: Bertina Mulder
Titel: De Veluwse verdwijning
Uitgever: Paris Books
Jaar van uitgifte: 2019
ISBN: 9789492883780

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Silvia van Elzelingen