Alles wat gebeurt, zal weer gebeuren
Richard Osinga is schrijver, ondernemer en voormalig diplomaat. Zijn romans, die altijd tegen een internationaal decor spelen, zoeken naar wat ons mensen met elkaar verbindt. Hoe culturen, levensbeschouwingen en filosofieën door tijd en ruimte heen in elkaar grijpen. Osinga zijn werk is genomineerd voor de Shortlist Boekenbon Literatuurprijs 2023, de Shortlist Boon Literatuurprijs 2024 en de Longlist Libris Literatuurprijs 2024. ‘Munt’ is zijn zevende roman.
In ‘Munt’ draait alles om een oude munt, die vormt de spil in de levens van drie personages. Dat van Plamedi, de Congolese gids die hem in de jungle vond en ermee hoopt te ontsnappen aan de armoede. Dat van Eva, de Nederlandse wetenschapper die met een Belgisch-Congolese archeologische expeditie de vindplaats van de munt gaat onderzoeken. En dat van Xiao Wei, die hoopt dat de munt hem in staat stelt terug te keren naar zijn verloofde. De munt laat zich echter door niemand gebruiken en trekt zijn eigen plan met verschrikkelijke gevolgen.
Richard Osinga heeft met ‘Munt’ een spannende en wrede maar ook liefdevolle roman geschreven over fundamentele vragen zoals: wat doet er werkelijk toe in het leven? Voor mij was ‘Munt’ het eerste boek dat ik van deze auteur las, een ware puzzel want het verhaal is niet in een chronologische volgorde geschreven maar alles loopt door elkaar. Net als het Efe-volk dat wordt beschreven, zij geloven niet dat er een plan is, noch dat toekomst en verleden bestaan of dat ze verschillen van het heden. Voor hen rijgen de dagen zich aaneen als kralen aan een snoer. De mens wordt geboren, leeft, sterft. Uiteindelijk komt hij op een plek waar hij al eerder was. Alles wat gebeurt, is al eens gebeurd. Alles wat gebeurt, zal weer gebeuren. Een circulair tijdsbesef.
Elke verhaallijn draait om de oude munt die diep in de jungle gevonden wordt, Osinga weet naadloos de verhaallijnen in elkaar te passen. De personages en de volken worden uitgebreid beschreven evenals de mooie natuur.
‘Het bos dat hen omringt is van een verstilde, onverbiddelijke schoonheid. De natuur straalt een rustige oerkracht uit. De luchtwortels van de wurgvijg dalen af uit de hemel, vinden de stam van een kleinere boom en slingeren zich een weg omhoog, een omhelzing van duizelingwekkende spiralen, totdat de bladeren de kruin van zijn gastheer bevolken. Wanneer het regent, en dat doet het bijna elke dag, dansen de druppels van blad naar blad naar beneden.’
‘Munt’ is een verhaal dat je niet alleen de mooie, maar ook de ruige kant van Congo laat zien. De armoede die er heerst en de kindsoldaten die zonder geweten verkrachten en moorden.
Al met al heeft deze roman een diepe indruk achtergelaten bij mij als lezer.
Al met al heeft deze roman een diepe indruk achtergelaten bij mij als lezer.