Prachtig, meeslepend verhaal

Talesofjoselyn 23 september 2025
Dit keer lazen we deze parel met de leesclub. Het wachten tot de tussentijdse bespreking was… heftig. Met heel veel moeite heb ik het boek weg moeten leggen tot we verder konden lezen. Dit boek heeft echt iets diep in mij geraakt. Het heeft me vastgegrepen en laat me niet meer los.

In Tot onze wegen scheiden volgen we Ada. Ze woont in Breesden, een strenggelovig dorpje. Nadat ze haar studie heeft afgemaakt, heeft ze aan haar ouders beloofd te trouwen met Robert. De veilige en haast verplichte partij voor een goed huwelijk.

Voor haar studie moet ze in Roosendaal zijn, maar ineens heeft ze geen saldo meer. Met flink hoge nood en met geen geld voor de terugreis besluit ze om een restaurant op te zoeken. Daar ontmoet ze Belen die haar geld aanbied voor de terugreis als ze even meedraait in het restaurant. Er gaat een wereld voor haar open. Het hebben van vrijheden, een warme familie, doen wat je leuk vindt, waar je passie ligt.

Elke keer als Ada in Roosendaal moet zijn voor haar studie, gaat ze langs bij Belen om in het restaurant mee te draaien. Haar toch wel aparte gewoonten worden langzaamaan opgepikt door Belen en zijn familie en het duurt niet lang voor er dingen boven tafel komen die verre van normaal zijn. Maar wat is normaal als je niet beter weet en anders kent dan dit?

‘Wil je me iets beloven?’
‘Wat dan?’
‘Wil je… me beloven dat je jezelf niet verliest? En dat je beseft hoeveel je waard bent? En dat je geen dingen hoeft te doen die je niet wilt of die niet goed voelen?’

Het pad dat is uitgestippeld voor Ada begint te vertroebelen. De inzichten die Belen haar geeft, de ervaringen die ze opdoet in zijn omgeving laten haar andere dingen voelen. Als er plots geheimen aan het licht komen, heeft ze pas door hoe ver ze verstrikt is geraakt. Maar of het nog op tijd is om eruit te komen…

‘Zitten we hier zodat je me kunt veroordelen?’ vraag ik zacht. ‘Nee, Ada, we zitten hier omdat jij een paniekaanval had en je geen behoefte had aan de belangrijkste persoon in je leven: je partner.’

Meer recensies van Talesofjoselyn

Een hartverwarmende reis door de jaren ’60 vol humor en nostalgie. Nu te vinden in jouw favoriete boekhandel.