Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Niet voor tere zieltjes en zwakke magen

Tallatal 10 juli 2024
Hoofdpersoon Louis, 19 jaar oud, knap om te zien, geen vast werk, geen vaste woning, leidt een nogal nihilistisch bestaan. Ze is geïnteresseerd in alcohol, seks en lichaamsmodificaties zoals piercings en tattoos. Dat klinkt misschien niet onmiddellijk heel aantrekkelijk, maar toch is het fascinerend om te lezen.

Het vriendje van Louis, Ama, heeft ze leren kennen bij het uitgaan en ze viel op zijn gespleten tong. Letterlijk, hij heeft een gespleten tong, gecreëerd door een tongpiercing steeds verder op te rekken en uiteindelijk het laatste stukje door te snijden. Ja inderdaad, mijn nekharen gingen hiervan overeind. En het is zeker niet het enige in het boek waarbij dat gebeurde. Louis wil ook een gespleten tong en laat een tongpiercing zetten bij Shiba, een vriend van Ama. Shiba tatoeëert ook en Louis laat hem een tattoo ontwerpen (en zetten) voor haar rug, van een draak en een kirin (mythische eenhoorn).

Het is een bijzonder stel deze drie: een punker, een gangster en een barbie-girl (met piercings en tattoo). Ze zijn zeker niet alleen maar lief voor elkaar, maar onder al dat destructieve zit een soort zorgzaamheid. Het is geen kwaadaardigheid, maar ze hebben een heel eigen manier van kijken naar leven, dood, pijn en genot. De vanzelfsprekendheid waarmee ze bijvoorbeeld pijn accepteren of zelfs zoeken, geeft een inkijkje in een heel andere manier van denken dan ik in mijn dagelijks leven aantref. En dat vind ik verrijkend.

Dat je dit boek, als je alles afpelt, zou kunnen zien als een existentieel zoeken, blijkt bijvoorbeeld uit het volgende citaat (NB dit is reflectie van Louis, tongpiercen en tatoeëren zijn beide al gebeurd op dit punt):
(p79/80) Ik keek ernaar uit om die tattoo op mijn rug te laten zetten en om mijn tong te laten piercen. Je kunt zelf iets aan je leven veranderen, wat misschien normaal gesproken niet verandert wanneer je een gewoon leven leidt. Moest ik dit nu zien als rebellie tegen de wil van God, of als een vast geloof in mezelf? Ik was een leven gaan leiden zonder bezittingen, zonder me ergens druk om te maken, zonder haat. Ik was er zeker van dat ook mijn toekomst, mijn tattoo, mijn gespleten tong geen betekenis hadden.

Alles bij elkaar is het een vreemd boek, interessant, maar zeker niet alleen maar aangenaam om te lezen. Louis lijkt zich wel degelijk te ontwikkelen in de loop van het boek. Waar ze bij het zetten van de tattoo de draak en de kirin geen ogen wilde geven, uit angst dat ze weg zouden vliegen, is ze daar tegen het eind van het boek wel klaar voor.
Tot slot wil ik nog opmerken, dat ik de kaft echt erg mooi vind (blote rug met drakentattoo en rood glimmende letters voor de titel).

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Tallatal

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.