De vernietigende liefde
Normaliter lees ik vrijwel alleen jeugdliteratuur. Ach, je hebt zo van die mensen met die afwijking. Het heeft ook te maken met mijn werk. Het boek. ‘Bart’ van de psycholoog Ap Dijksterhuis is eigenlijk een boek voor de volwassen lezer. Omdat de hoofdpersonen 15 en 17 jaar zijn is het ook aangeboden voor young adults. Vandaar dat dit boek op de leeslijst is terechtgekomen. Het verhaal speelt zich af in de jaren ‘80. Dat is wellicht het grootste euvel voor de jonge lezer. In het boek komen veel bands en nummers voor uit die tijd. Dat zal weinig herkenning oproepen. Het verhaal heeft een eenvoudige opzet: Len ontmoet Bart als nieuwe klasgenoot, een jongen die indruk maakt door zijn opvattingen en dichtkunst. Samen met een andere vriend, Mitchell, ontdekken ze een bunker . Het wordt een ontmoetingsplek waar gedronken wordt en drugs gebruikt worden. Als het schoolfeest nadert wil Bart zijn immense liefde voor Romy betuigen. Daar is de ex-vriend van Romy niet blij mee. Het einde - is het nou open of niet - kan vier voor discussie opleveren. Het boek over de soms vernietigende kracht van de liefde stemt tot nadenken. Vier sterren voor dit fictiedebuut dat ik toch meer aan de volwassen lezer zou aanbevelen.