Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Opvolger Cyberboy

Ton Jansen 08 november 2021
Bij het eerste boek en ook bij de opvolger van Tanja de Jonge, onder meer van De moord op Queen -T. en enkele andere jeugdromans, moet ik altijd denken aan Boy 7 van Mirjam Mous. Dat is misschien niet helemaal eerlijk. Thematisch hebben deze boeken overlap, inhoudelijk niet. Maar toch ... ! Het is overigens raadzaam om eerst Cyberboy te lezen, zodat je als lezer vertrouwd raakt met de personages. Bjorn is na een ongeluk veranderd in een halve robot en er wordt door de wetenschap jacht gemaakt op hem. Zijn trouwe vriend Kevin heeft nog contact - heimelijk- en als Bjorn vermist is gaat Kevin , vergezeld van Anne en Joris , op zoek en ontdekt allerhande mysterieuze zaken. Het verhaal is toegankelijk geschreven, behoudens de soms wetenschappelijke verklaringen. Die eisen wat meer leeservaring. Het is spannend, maar nou ook weer niet nagelbijtend, zoals ik in een andere recensie las. Het houdt de aandacht vast en kan - zeker voor schoolbibliotheken - een prettige aanvulling op de boekmaterialen vormen. Het zet ook aan tot denken over de maakbaarheid van de mens. Omdat Hebban werkt met een vijfsterrenbeoordeling: 3,5 ster voor deze technothriller van Tanja de Jonge. Schaal is wat beperkt. Een beoordeling van 1-10 nodigt uit tot meer nuance. Ja, en dan vind ik die van Mous toch weer aantrekkelijker. Dat heb je zo met tunnelvisie.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Ton Jansen

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?