Keuze pakt dramatisch uit

Ton Jansen Ton Jansen
4 mrt 2022

De beoordeling om daar maar mee te beginnen. Ik twijfelde tussen drie en vier sterren. Het is toch vier geworden door de uitwerking van het onderwerp babysitten. Al vaker boeken gelezen over enge taferelen tijdens een oppassessie, maar deze uitwerking is toch origineel. Het is overigens het tweede boek van Annette van 't Hull. Ze debuteerde met het jongerenboek 'Jaloers'.

Het is alweer een novelle (boek 17)uit de novellelijn van uitgevrij Kluitman. Nog geen honderd pagina's en verdeeld in korte hoofdstukken. dat is in dit boek de tijdaanduiding.
Dat moet toch kunnen voor de grote groep antilezers. Leestijd is pak 'm beet een uur.

In dat uur krijgt de lezer het verhaal van Jelena die voor het eerst op 1,5-jarige Maeve (lees Meef) moet passen. De ouders zijn naar een musical en tegen half een terug van hun uitje.
Als Jelena een appje krijgt van Jordy, ze voelt best veel voor deze jongen, twijfelt ze . Ze moet immers oppassen. Na lang -beraad besluit ze de dreumes mee te nemen , tussen Jordy en haar ingeklemd op diens scooter.
Ze racen naar een strandje en daar wordt gedronken en lachgas gebruikt (dat onderwerp kwam ook voor in 'Verraderlijk patroon', een novelle die tegelijkertijd verscheen.
De problemen stapelen zich op als een vijandige groep bij het strandje arriveert. Er wordt geknokt, grove taal gesproken en met messen gedreigd. Daarna wordt de peuter uit handen van Jelena gerukt. Ze is ten einde raad.
Is er dan niemand die haar helpt? Jordy zeker niet naar blijkt. Hij is inmiddels aan het zoenen met zijn oude vlam of aan het knokken met zijn tegenstrever. Hulp komt gelukkig, maar wel uit onverwachte hoek.

De taal is eigentijds. Soms irritant jeugdig - maar dat heb je als je ouder bent. denk niet dat de jeugd zich eraan stoort. Zij zullen het herkennen. Van mij persoonlijk hoeft het niet. Bladzijde 24/25: zo cute, cute,fokking hel, super-awkward, shit. Ik vind het enigszins armoedig.
Verder valt op dat het boek geschreven is in auctoriaal perspectief dat vergroot de afstand tussen de hoofdpersoon en de lezer.
Met proloog waarin Jelena een excuusbrief schrijft naar Maeve, voor later en een epiloog.

dus weer op naar de volgende novelle, want er staat weer een op stapel ('Slipjacht' van Jowi Schmitz). Als ze van dit niveau zijn is het alleszins acceptabel en staat niets in de weg om ook eens een boek te lezen. Leuk hoor!

Meer recensies van Ton Jansen