3,5 ster voor Opgejaagd
Per toeval kwam ik erachter dat ik twee boeken las van de verhalenwedstrijd 'Share your stories 2021'. Hert zijn verhalen geschreven door jongeren in de leeftijd van 12-18 jaar en die worden dan gekoppeld aan een ervaren auteur. Het eerste boek was 'Stroomstoring' van Kaat Pannekeet die gecoacht werd door Chinouk Thijssen. Een dun boekje van 79 pagina's. Aardig om te lezen, maar niet indrukwekkend. Er zit wel potentie in. Dat gaan wij zien. Potentie zit zeker in Babette Heijnen die gekoppeld aan Peter Nys het boek 'Opgejaagd' schreef. Dit boek is wat dikker (139 pagina's) en verhaalt over Bette in de zeventiende eeuw (1605), de tijd van heksenverbranding en de pest.
Bette dreigt verbrand te worden, maar ze kan ontsnappen. Ze ontmoet Wulf en die blijkt de zoon van Arwar, de heksenjager. Diverse keren komt Bette in kritieke situaties terecht. Ze kan daarbij rekenen op onvoorwaardelijke steun en wijsheid van Sybil. Kan ze ook rekenen op Wulf of kiest hij de kant van zijn nietsontziende vader?
Het is een spannend en best goed geschreven verhaal, en soms ook gruwelijk. Dat past uiteraard bij die periode in onze geschiedenis. Ik weet niet welke inbreng Peter Nys had, maar er zit wel talent verborgen in Babette Heijen.
Het einde vind ik wat vluchtig en vlot verwoord, maar gezien de beperkte omvang wel te begrijpen.
Ik ben nooit zo'n fan van Clavis-boeken qua uitgave. Het papier is grauw en jeukerig. Het is een bijzaak, maar het valt mij altijd weer op. Vaak is het lettertype aan de kleine kant. Dat kan ook leeftijdgerelateerd zijn.
In totaliteit een geslaagd verhaal. 3,5 ster als waardering. Ik heb er vier ingetikt omdat halve sterren niet kunnen. Gedaan omdat ik het razendknap vind van zo'n jonge auteur. Prima. Afwachten wat we in de toekomst over haar horen. De kop is eraf.