Zwaan - kleef- aan
Maar meteen met de deur in huis vallen: ‘ Pokko heeft een trommel’ is een fraai prentenboek. Uit eerdere recensies weet eenieder dat ik de boekensite van Jaap Friso onder de favorieten heb geschaard. Jaap schreef dat dit boek een heuse klassieker kan worden. Dan denk ik toch meer aan de onovertroffen kikkerboeken van Max Velthuijs, het boek van de mol die wil weten wie er op zijn kop heeft gepoept en De Gruffalo . Zomaar willekeurig enkele klassiekers, er zijn er veel meer, genoteerd. Dus met die eervolle terminologie ben ik wat terughoudender. Desalniettemin hebben wij hier met een zeer geslaagd prentenboek te maken. Niet alleen de sfeervolle prenten, tikkie retro in prachtig kleurenpalet, vallen In de smaak, ook de tekst spreekt aan en is treffend. Heerlijk griezelig wordt het ook als wolf (die ook meeloopt in de almaar grotere wordende stoet) het muziekmakende konijn oppeuzelt en de daarop broodnuchtere tekst volgt dat het wel hierbij moet blijven. Heerlijk ontnuchterend, evenals de vet weggezette reacties van vader en moeder Kikker. Het verhaal is een stapelverhaal volgens het zwaan- Kleef -aan principe. Hier zullen vast veel kinderen vanaf ca. 5 jaar van smullen.Een dikke vier sterren waard. Een van de betere prentenboeken van de eerste helft van 2020.