De verzamelaar- klassieker
Dit boek werd in 1963 geschreven en ik kan me best voorstellen dat het in die tijd ophef heeft veroorzaakt. Je kan deze literaire thriller niet gaan vergelijken met de thrillers van nu, je moet tijdens het lezen even terug in de tijd om het boek volledig tot zijn recht te laten komen.
De auteur geeft heel goed de beklemmende sfeer weer, de gestoorde geest van de ontvoerder en de wanhoop van zijn slachtoffer.
Fred is een verzamelaar, hij vangt vlinders en zet ze minutieus op. Verder is er niets in het leven wat Fred interesseert, alles is kleurloos en er komen nergens emoties aan te pas.
Dit verandert wanneer hij uit het raam van zijn kantoor de jonge studente Miranda opmerkt.
Miranda bruist van het leven, ze is studente aan de kunstacademie en is wondermooi.
Fred begint haar te stalken, hij idealiseert haar, voor hem is ze als een bijzondere vlinder. Hij besluit haar aan zijn collectie toe te voegen.
Wanneer Miranda ontwaakt in haar ondergronds verblijf weet ze niet wat ze van haar ontvoerder kan verwachten.
Ze probeert hem psychisch te analyseren en tot begrip te komen waarom hij haar heeft ontvoerd. Ze legt zich er niet bij neer, ze probeert hem psychisch te baas te blijven, ze onderneemt vluchtpogingen en blijft doorzetten.
Fred weet niet goed wat met haar aan te vangen, nu heeft hij haar eindelijk voor zich, maar hij kan geen bezit nemen van haar gedachten. Hij wil alleen maar haar liefde...
Het boek geeft goed weer hoe het slachtoffer op alle mogelijke manieren probeert haar vrijheid terug te winnen. Maar daarvoor moet ze iemand overwinnen die zwaar karaktergestoord is.