Aangrijpend

Vanille 06 januari 2025
Ada is een tienermeisje uit het Verenigd Koninkrijk. Tijdens de les krijgt ze een uitbarsting en begint te schreeuwen. Een medeleerling zet een video viraal met beelden van een schreeuwende Ada.
Gepest om de video, verdriet om haar overleden moeder Defne , haar vader Kostas is meer met zijn vijgenboom begaan dan met haar en een tante die opeens opduikt uit Cyprus, Ada haar hele leven staat op zijn kop.

1974 Cyprus.
Kostas ontmoet de liefde van zijn leven Defne. De relatie moet verborgen blijven want hij is Grieks en zij is Turks. In de plaatselijke taveerne, met in het midden een vijgenboom, kunnen ze elkaar ontmoeten. De oorlog breekt uit, Kostas wordt naar Engeland gestuurd en Defne blijft hartgebroken achter in Cyprus.

De auteur breit verleden en heden samen door de vijgenboom ook zijn verhaal te laten vertellen.
Zowel Ada als de lezer komen steeds meer te weten wat zich afspeelde tussen Kostas en Defne.

Ik vond het boek enorm aangrijpend. Voor het lezen had ik maar een vaag idee wat er zich op Cyprus had afgespeeld tijdens de oorlog, dit verhaal heeft me wijzer gemaakt.
Hoe mensen zich laten beïnvloeden door politieke en religieuze waanideeën en uiteindelijk hun buren, dorpsgenoten en land verwoesten.

Ik gaf 5 sterren ondanks dat de hoofdpersonages nogal oppervlakkig bleven. De auteur heeft heel veel thema's in haar boek willen verwerken waardoor de personages minder uitgewerkt waren.
Het is een boek waar je tijd moet voor nemen om te lezen, om de prachtige beeldspraak tot jou te laten komen en af en toe de aangehaalde thema's te overdenken.
Het eiland cyprus en alle flora en fauna worden zo prachtig omschreven, dit in contrast met de gruwelijkheden die de mensheid begaat.
Deze emotionele achtbaan van liefde, hoop, destructie, verdriet en vreugde krijgt van mij 5 sterrren.

Meer recensies van Vanille