Aanrader
Het was een tijdje geleden dat ik weer helemaal ondersteboven was na het lezen van een boek.
Onvoltooide geschiedenis gaat over twee broers, die elk hun leventje leiden in Frankrijk. Rachel als succesvolle zakenman, zijn jongere broer Malrich als straatboefje. Hun Algerijnse moeder en Duitse vader worden vermoord in een slachtpartij door islamitische fundamentalisten in Algerije. Rachel reist af naar Algerije, rouwt om zijn ouders maar ondekt bij de bezittingen van zijn vader een militair paspoort. Rachel graaft in het verleden van zijn vader en is ontzet als blijkt dat die in de tweede wereldoorlog een hooggeplaatste nazi was. Rachel kan het niet plaatsen en verliest zichzelf in schuldgevoelens en onbegrip. Malrich is milder voor zijn vader en ziet hem als kwalijke radar in een grootschalige volkerenmoord. Bij Malrich overheerst woede die hij richt op fundamentalistische moslims die de bevolking van de Parijse voorsteden proberen in hun macht te krijgen.
Boualem Sansal (Algerije 1949) wordt gezien als één van de belangrijkste Algerijnse schrijvers. In zijn romans geeft hij kritiek op het Algerijns regime en de islamistische fundamentalisten. Hij ziet het systeem van vernietiging en haat dat onder mom van godsdienst de maatschappij wil onderuithalen.
Onvoltooide geschiedenis is een vlijmscherp boek dat systemen van vernietiging analyseert, zowel die van het Derde Rijk in de tweede wereldoorlog als het fundamentalisme na 9/11.
Dit boek is een aanrader maar niet voor gevoelige zieltjes.