Alle kleine leugens

Ik las eerder al 'Niet mijn schuld' van de hand van Selman en was hier erg enthousiast over, dus toen ik zag dat er een nieuw boek verscheen, was mijn interesse meteen gewekt.

De drie vriendinnen Izzy Jackman, Plum Underwood en Lu Noc gaan samen naar een feestje bij Turtle Lake. Maar dan komen alleen Izzy en Lu thuis. Waar is Plum? Er worden zoektochten georganiseerd en het lichaam van Plum wordt gevonden. Ze heeft 21 messteken. Politieonderzoek wijst uit dat Izzy en Lu haar hebben vermoord. Ze bekennen en Izzy geeft toe dat het haar idee was. Izzy wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar. In de loop der jaren raken de vriendinnen in de vergetelheid, maar niet voor Finn, het zusje van Izzy. Dan wordt ze, jaren later, op haar nieuwe adres benaderd dat iemand nieuwe informatie heeft over de moordzaak. Finn gaat op onderzoek uit, in de hoop dat ze kan achterhalen wat twintig jaar geleden echt gebeurd is bij Turtle Lake.

Het boek begint met een tekst dat het boek geïnspireerd is op diverse waargebeurde misdrijven. Dit maakt mij extra nieuwsgierig, omdat ik ook graag true crime lees. Vervolgens lees je een krantenartikel uit de California tribute. En vanaf dat moment wil ik heel snel de pagina omslaan.

In het begin is het wel opletten. Het verhaal wordt afwisselend verteld in het verleden en de huidige tijd en je krijgt een beeld van de gezinnen van de drie vriendinnen. Dit beeldt wordt geschetst vanuit het perspectief van Finn. De verschillende fases komen voorbij, Finn als kind voordat de moord gepleegd werd en waarbij Izzy vriendschap sloot met Plum en Lu. Het moment waar Plum vermist raakt en de moord gepleegd werd en daarna de huidige tijd waarin Finn haar leven probeert te leiden ondanks alles wat gebeurd is.

Selman heeft de personages goed uitgewerkt en ze staat vooral stil bij wat de gevolgen van zo'n gebeurtenis voor het gezin zijn. Door regelmatig van het heden terug te keren naar het verleden krijg je een goed beeld van de gevolgen voor de rest van de gezinnen, maar met name voor het gezin Jackman, doordat Finn, de zus van Izzy het hoofdpersonage is. Ik voelde de twijfel over de daad en de bekentenis, maar kon niet echt de vinger erop leggen wat er niet klopte. Dit zorgde er ook voor dat ik steeds verder bleef lezen. De ontknoping had ik niet verwacht en was best verbijsterd hierover. Het is een thriller die je gedurende het hele verhaal in zijn greep houdt. Niet zo zeer omdat het razend spannend is, maar vooral door het psychologische effect en de vragen die op blijven komen.

Houdt je van psychologische thrillers die dieper ingaan op de gevolgen van een daad. Dan moet je deze zeker oppakken. Ik heb genoten.

Dit boek ontvingen wij van uitgeverij Volt. Dit beïnvloedt onze mening niet.

Meer recensies van Veronique van De Koukleumpjes