Dit waargebeurde verhaal leest als een thriller.
Ik las eerder van Tieleman het boek ‘Hoe kon dit gebeuren?’ over de verdwijning en moord op Anne Faber. Hierbij merkte je al dat Tieleman zich echt vast weet te bijten in een zaak. Dat merk je ook in dit boek. Het verhaal leest alsof je een spannende thriller aan het lezen bent, alleen zit in je achterhoofd dat dit echt gebeurd is en dat maakt het nog eens extra luguber.
Niet lang nadat fruitbedrijf De Groot 400 kg cocaïne in zijn vracht vindt en hier de politie voor waarschuwt, krijgt eigenaar William zijn eerste dreig sms. De politie duikt in deze zaak, maar door een grote blunder van het openbaar ministerie lekt een personeelslijst met honderden adressen van (ex)medewerkers uit en gebeuren er allerlei aanslagen bij (ex)medewerkers. Wat tijdens het lezen opvalt is dat een heel aantal, nog jonge jongens zonder nadenken deze aanslagen plegen. Als ze al geld ontvangen is het een klein bedrag, terwijl ze wel een groot risico lopen.
De beveiliging wordt opgeschroefd om grip op het geweld te krijgen.
Justitie zet zelfs een omstreden undercoveractie op om de daders te achterhalen, maar de afperser is ze steeds te slim af, zelfs vanuit de gevangenis. Tieleman heeft echt duizenden pagina’s uit het strafdossier bestudeerd, gesprekken met slachtoffers en advocaten gevoerd om dit verhaal helder te krijgen. En ik kan zeggen, Tieleman heeft het verhaal zo geschreven dat je verbijsterd achter blijft. Al lees je niet zo vaak waargebeurde verhalen, dit verhaal is zo spannend geschreven dat ik je alleen maar kan aanraden om dit boek op te pakken.