Heftig om te lezen

Wendy Koedoot Wendy Koedoot
31 mrt 2021

Dit boekje vertelt het waargebeurde verhaal van Jantje Zwaanwijk, zij is geboren in 1930 op Java . Haar vader werkte daar. De verhalen komen uit de herinnering van haarzelf.Het verhaal is verteld aan de auteur door Jantje zelf, op dat moment 88 jaar.
16 jaar woonde ze op Java.

Jantjes leven was niet makkelijk, haar vader liet haar vaak doen wat ze wilde en was nogal vrij qua opvoeding. Jantje mag niet naar school en moet zichzelf maar zien te vermaken.
Als het verhaal verteld wordt is ze een jaar of drie.Ze haalt kattenkwaad uit maar moet ook van alles doen om te overleven.Ze is zeker niet bang uitgevallen.
Ze wordt vaak geslagen en heeft van huis uit weinig liefde gekregen.
Je kan je voorstellen dat het voor een kind geen fijn leven is.Je voelt met haar mee ook al zijn de verhalen redelijk kinderlijk opgetekend, ze zijn wel echt gebeurd.

Het boek leest vlot alleen moet je af en toe wel even slikken. Dit is geen fijn leven voor een kind, maar het geeft wel de realiteit weer. Het is een stukje geschiedenis wat we niet mogen vergeten maar wat je het liefst wel wil vergeten.
Of het boek echt geschikt is voor kinderen van 10 jaar en ouder, betwijfel ik. De lezer moet wel kunnen begrijpen dat dit toen “normaal “was en dat het geen verzinsel is.

Het eind komt voor mij nogal abrupt, dat had ik zeker niet verwacht.
Je blijft met vragen zitten.

Er staan prachtige illustraties in het boek , van Ingrid van der Knaap, die het verhaal nog meer laten leven.

4 sterren

Meer recensies van Wendy Koedoot