Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Jeugdzonde heeft een originele insteek en de geheimen die ontrafeld worden zorgen voor heel wat spannende leesuurtjes.

Wendy Wenning 10 januari 2024
Julienne Brouwers is een aanstormend talent als thrillerauteur en uitgever. Haar eerste thriller Nachtdienst verscheen in 2012 maar deze had nog niet de kracht om een groot publiek te bereiken. Met de thriller Dubbel bedrog lukte dit wel, deze thriller was maandenlang een KOBO bestseller. Haar tweede thriller Ziek van jou werd ook een bestseller en stond op nummer 1 bij Storytel spannende luisterboeken. Julienne heeft een medisch-technische achtergrond, en werkte in de biotechnologie en bij verschillende ziekenhuizen. Jeugdzonde is haar laatst verschenen thriller, deze kwam uit in september 2023.

De cover van Jeugdzonde is door de felrood gedrukte titel opvallend en door de ondertitel is er zeker een goede trigger aanwezig waardoor de lezer deze thriller oppakt.

‘Milans tred vertraagde toen hij een donkere massa op de weg naderde. Hij hield halt en onderwierp het donkere object aan een voorzichtige inspectie. Plotseling deinsde hij naar achter, bijna struikelend over zijn eigen benen, en draaide zich in paniek om.’

Julia is samen met haar collega Milan haastig op weg naar een belangrijke afspraak. Het regent, het is donker en ze zijn al verlaat. Ze trapt het gas nog wat harder in en dan plots hoort ze Milan schreeuwen: ‘Pas op!’De auto rijdt in volle vaart op een donkere gedaante in en Julia voelt dat ze over iets heen rijden. Na een noodstop stapt Milan uit en gaat kijken wat ze geraakt hebben. De schrik is groot als blijkt dat ze een man hebben overreden en dat hij het niet heeft overleeft. Als de politie eenmaal ter plaatse is wordt Julia, als bestuurder van de auto, aangehouden. Dit is het begin van een reeks gebeurtenissen, waardoor het leven van Julia volledig omver gegooid wordt. Ze gaat zelf op onderzoek uit, maar hierdoor brengt ze haar eigen leven in gevaar…

Jeugdzonde bevat 313 bladzijden en 56 hoofdstukken die mooi compact zijn opgezet. Het boek verhaalt vanuit het perspectief van Julia in de ik-vorm. Het eerste hoofdstuk is een fijne binnenkomer, spannend en nieuwsgierig makend. Zelfs dwingend naar de lezer toe om vooral snel door te lezen. Julia komt meteen in een rollercoaster terecht, eentje die van begin tot eind door blijft rollen. De personages krijgen een gedegen uitwerking en het hoofdpersonage Julia krijgt een duidelijk karakter mee. Soms is ze wat twijfelachtig en argeloos, maar ook iemand die niet snel opgeeft zoals te merken is met haar onderzoek.

Brouwers heeft een soepele, beeldende schrijfstijl en weet door het gebruik van cliffhangers en plotwendingen prima de aandacht van de lezer te vangen. Er gebeurt veel in Jeugdzonde, veel geheimen worden ontrafeld en spannende situaties volgen elkaar op. Maar het kan ook net iets te veel zijn in de uitwerking, te uitgebreid , bijvoorbeeld wat het onderzoek van Julia zelf betreft. Hier wil de spanning af en toe achterblijven en ontstaat er een lichte langdradigheid. Dit zou een effect kunnen zijn van perfectionisme van een auteur, bang zijn om iets over te slaan wat belangrijk kan zijn voor het verhaal. Wat dat betreft is het merkbaar dat deze auteur er alles aan doet om niets aan het toeval over te laten. En laat hierdoor ook zeker zien talent te hebben om een goede spannende thriller te schrijven. Alleen misschien een beetje meer kill your darlings, het weghalen van overbodige franje waardoor de tekst korter en krachtiger wordt.

Dat een ontknoping niet altijd onvoorspelbaar hoeft te zijn om een boek spannend te maken, blijkt wel uit dit boek. Niet iedereen zal de ontknoping kunnen voorzien, maar een doorgewinterde thrillerlezer zeer waarschijnlijk wel. Maar gelukkig is de spanningsboog daaraan niet onderhevig en dat is ook weer knap gedaan van Julienne Brouwers.

Jeugdzonde heeft een originele insteek en de geheimen die ontrafeld worden zorgen voor heel wat spannende leesuurtjes.

https://www.passievoorboeken.com/jeugdzonde-julienne-brouwers-recensie/

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Wendy Wenning